'Justitie gebruikte vervalste verklaring'

GRONINGEN, 15 FEBR. Het openbaar ministerie in Groningen heeft in de zaak tegen politiechef R. Lancee van Schiermonnikoog het proces-verbaal vervalst. Dat stelt de advocaat van Lancee, R. van Binsbergen.

In het proces-verbaal is opgenomen dat de Leidse psychotherapeut R. Bullens de conclusie trekt dat hij de verklaring van Bianca Lancee, die haar vader daarin beschuldigt van seksueel misbruik, “redelijk betrouwbaar acht en dat deze consistent is”. Bullens heeft advocaat Van Binsbergen nu in een brief laten weten dat hij deze uitspraak niet heeft gedaan en dat hij justitie juist heeft aangegeven dat andere getuige-deskundigen moesten beoordelen of het zeventienjarige meisje een betrouwbare verklaring had afgelegd.

Justitie onderzocht vorig jaar de beschuldiging dat Lancee incest zou hebben gepleegd met zijn dochter. De voormalige politiechef zat in het voorjaar elf dagen in hechtenis, nadat een arrestatieteam van de politie hem met inzet van helikopters van zijn bed had gelicht. Eind augustus trok justitie de zaak in, omdat de dochter op haar beschuldigingen terugkwam.

Volgens Van Binsbergen heeft de verklaring van Bullens een belangrijke rol gespeeld bij een zitting van de raadkamer van de rechtbank. De officier van justitie zou hier nadrukkelijk op hebben gewezen om aan te tonen dat het openbaar ministerie meer bewijsmateriaal had dan alleen de verklaring van de dochter. Bullens was door justitie ingeschakeld om Bianca te horen. Hij stelt in de brief dat hij daarom geen analyse kon maken van een verhoor dat hij zelf heeft afgenomen. Hij zegt er juist op te hebben aangedrongen om andere deskundigen in te schakelen die de betrouwbaarheid van het verhaal konden toetsen.

Het openbaar ministerie wil niet op de recente beschuldiging van Van Binsbergen reageren. Wel erkent persofficier J. de Valk dat het verhoor van Bianca “niet de schoonheidsprijs verdient”. Maar het meisje heeft volgens hem wel duidelijk verklaard dat de beschuldigingen die in de aangifte zijn gekomen juist waren.

Minister Sorgdrager (Justitie) heeft naar aanleiding van Kamervragen procureur-generaal Docters van Leeuwen opdracht gegeven de rol van het OM Groningen in de zaak-Lancee te onderzoeken. De resultaten zijn Sorgdrager inmiddels ter beschikking gesteld.