Ingreep Clinton voorkomt staking AA

NEW YORK, 15 FEBR. President Clinton heeft met een noodmaatregel voorkomen dat de piloten van American Airlines het werk neerleggen. Hij deed dit nadat de piloten een staking uitriepen.

Het ingrijpen van de president voorkomt chaos op de vliegvelden en aanzienlijk economische verliezen. Presidenten passen een dergelijke maatregel zelden toe. Clinton wachtte daarom tot na de stakingsoproep. Onderhandelingen over een cao-akkoord voor de piloten werden onmiddellijk gestaakt omdat nu moet worden gewacht op federale bemiddelaars. De piloten konden de lucht weer in.

De bemiddelaars hebben maximaal twee periodes van dertig dagen de tijd om de partijen nader tot elkaar te brengen. Eventueel kunnen ze een bindend akkoord opleggen.

Een groot deel van het Amerikaanse vliegverkeer zal de komende dagen nog ontregeld zijn. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines (AA) had in de aanloop naar gisteravond bijna alle internationale vluchten opgeschort. In de loop van vrijdag kwamen daar steeds meer binnenlandse vluchten bij, vooral die in de andere tijdzones.

AA is na United Airlines de tweede luchtvaartmaatschappij ter wereld, maar het is binnen de Verenigde Staten de grootste. Per dag verzorgt AA 2.200 vluchten. AA vervoert 200.000 passagiers per dag, een vijfde van alle binnenlandse passagiers. De schade aan de economie had kunnen oplopen tot 200 miljoen dollar per dag. Het conflict tussen management en piloten gaat over een nieuw loonakkoord. De piloten, die behoren tot de bestbetaalde ter wereld, eisen een salarisverhoging van 11 procent en opties op aandelen.