Fonds voor financiële ramptoeristen

Banken en vermogensbeheerders verdringen elkaar op de markt van beleggingsfondsen voor nerveuze aandeelhouders en financiële ramptoeristen. Na elk nieuw record van de Amsterdamse beursindex (door de 700 punten deze week) lijkt de vraag nog pregnanter: hoe profiteer ik van de onwaarschijnlijke koerstijgingen, zonder dat ik de dupe wordt van een beurskrach, die mogelijk net als de vorige keer in 1987 op eén dag een kwart van de koersen afslaat.

De nieuwe vondsten staan inmiddels bekend als click fondsen, de naam die Belgische banken hebben bedacht voor dit soort beleggingen met gegarandeerde uitkeringen. België was Nederland voor en het eerste fonds werd vorig jaar dan ook gelanceerd door de Nederlandse dochter van de Belgische Generale Bank. Click fondsen verschillen onderling, maar het gemeenschappelijke kenmerk is dat zij beleggers laten profiteren van vooraf omschreven koersstijgingen, maar ook beschermen als de koersen instorten. De fondsen hebben een rage ontketend die op beleggers even aanstekelijk werkt als flippo's en de hoolah hoop.

Vorige week lanceerde vermogensbeheerder Robeco zijn derde click fonds, deze week volgde ING Bank met de tweede plaatsing van een vergelijkbaar beursgenoteerd fonds, genaamd Liric. Robeco heeft inmiddels voor een bedrag van ruim 800 miljoen gulden twee click fondsen geplaatst, Van Lanschot (met één fonds) voor 320 miljoen, ING (met eén fonds) voor 250 miljoen gulden en Generale Bank (twee fondsen) voor ruim 180 miljoen gulden.

Geen van deze fondsen is hetzelfde. De fondsen van ING en van Van Lanschot zijn aan de effectenbeurs genoteerd, die van Robeco en Generale Bank niet. Sommige fondsen keren het dividend op de aandelen waarin wordt belegd wel uit aan hun beleggers, andere gebruiken de inkomsten om de optieconstructies te financieren die de basis vormen voor hun gegarandeerde uitkeringen.

Een click-fondsvariant die het idee van een garantie tegen koersverliezen tot zijn uiterste consequentie doorvoert, kwam vorige week van Bank Labouchere, dochter van verzekeraar Aegon. Waarom de belegger alleen laten profiteren van koersstijgingen en die winsten 'vastklicken'? Laat de belegger ook genieten van een tussentijdse beurskrach, is het motto van Labouchere Koerslift, zoals het beleggingsprodukt heet.

De belegging heeft een looptijd van tien jaar, het dubbele van het doorsnee click fonds. Koerslift combineert, kort gezegd, een putoptie die Labouchere over tien jaar het recht geeft de eventueel behaalde koerswinst te incasseren, met een zogeheten look back call, die Labouchere in staat stelt tegen de laagste koers van de beursindex in die periode de aandelen te kopen. Het fonds werkt het best als de beurs eerst duikelt en vervolgens tot nieuwe records stijgt. In het slechtste geval krijgt de belegger 93 procent van zijn inleg terug. De kosten zijn, naast deze 7 procent, het opgeofferende dividend op de aandelen waarin het beleggingsprodukt heeft belegd. Dat is een procent of 3 per jaar.

“Voor rustig slapen offer je een stukje rendement op”, vindt een woordvoerder van Labouchere. Dat een belegger niet langs de zijlijn hoeft te staan, is naar zijn zeggen een belangrijk verkoopargument voor Koerslift. De termijn van tien jaar is gekozen om het produkt betaalbaar te maken en om te benadrukken dat een belegger dit waardepapier “in de trommel kan stoppen en het lekker lang kan vasthouden.”

De eerste advertenties voor Koerslift vorige week leverde inschrijvingen op ter waarde van 25 miljoen gulden. “Bij 50 miljoen zijn wij in elk geval uit de kosten.”

    • Menno Tamminga