Eustace wordt tweede man bij Philipsconcern

ROTTERDAM, 15 FEBR. Philips-president C. Boonstra heeft financieel bestuurder D. Eustace aangesteld als zijn tweede man. Daartoe wordt bij Philips speciaal de functie in het leven geroepen van vice-voorzitter van de raad van bestuur.

Dat heeft Philips gisteren bekend gemaakt. “Boonstra wil een tweede man hebben op wie hij in het huidige proces van veranderingen bij Philips een beroep kan doen”, aldus een woordvoerder van Philips. Met zijn promotie komt de Brit Eustace (60) “een treetje hoger” te staan dan zijn vijf collega's ('vice-presidents') in de raad van bestuur. Eustace wordt vaste plaatsvervanger van Boonstra, die in oktober vorig jaar Timmer is opgevolgd als topman van Philips. Eustace treedt in functie met ingang van 21 maart van dit jaar, de datum waarop de algemene vergadering van aandeelhouders van Philips wordt gehouden.

De aanstelling van Eustace is de laatste in een reeks van verschuivingen in de top van Philips. Eerder deze week stapte oud-topman J. Timmer op als commissaris en eergisteren kondigde Philips aan dat bestuurslid F. Carrubba (verantwoordelijk voor research) met ingang van 21 maart zal vertrekken. Volgens Philips was het vertrek van Carrubba voorzien, maar er is nog geen vervanger voor hem gevonden. Met het aanstellen van Eustace lijkt Boonstra zijn positie te versterken tegenover leden van de raad van bestuur met een lange staat staat van dienst bij Philips, zoals W. de Kleuver, H. Bodt en J. Tollenaar. Boonstra sprak gisteren in een toelichting op de jaarcijfers van Philips tegen dat er vanwege zijn harde maatregelen onrust is ontstaan in de raad van bestuur van Philips.

Vanaf 1 april van dit jaar zal de huidige funtie van Eustace (financieel bestuurder) worden opgevuld door J. Hommen (53), afkomstig van het Amerikaanse aluminium-concern Alcoa. Philips-president Boonstra hoopt dat Hommen de financiële- en budgetteringsprocedures die zijn doorgevoerd door Eustace verder kan versterken.