Eurobiljet blijkt 'vier bruggen te ver'

ROTTERDAM, 15 FEBR. Het Europese Monetaire Instituut (EMI) zal de brugontwerpen op de eurobiljetten van de hand van de Oostenrijker Robert Kalina mogelijk wijzigen. Tegen de afspraken in vertonen de afbeeldingen gelijkenis met bestaande of vroegere bruggen in een van de Europese landen.

Bij de presentatie van de euro-bankbiljetten op 13 december zei EU-Commissaris Thibault de Silguy dat de afbeeldingen van bruggen op de biljetten zo vaag moeten zijn dat ze iedereen aanspreken en geen land een eigen brug er in kan herkennen.

Nu blijkt dat op drie biljetten enkele van de beroemdste bruggen in Europa staan. En op een vierde biljet staat een ponton-brug in het verre India. De Britse bruggenexpert Russ Swan, die het blad Bridge Design and Engineering leidt, zei dat het eenvoudig was de afbeeldingen te identificeren. Hij bracht volgens het blad Financial Times het Europees Monetair Instituut (EMI) per brief op de hoogte. Swann baseert zich op een uitgebreid naslagwerk met bruggen die de afgelopen 3000 jaar zijn gebouwd.

Op het biljet van vijftig euro is de 16e eeuwse Rialto-brug in Venetië herkenbaar. Op het groene honderd-eurobiljet staat een brug die opvallend veel lijkt op de in 1956 afgebroken Pont de Neuilly in Parijs, hèt voorbeeld van 18e eeuwse bruggenbouw. EMI-functionarissen zeggen dat er honderden van zulke bruggen zijn. Swann was in het bijzonder getroffen door de hangbrug op het paarse biljet van 500 euro. Deze lijkt sterk op de Pont de Normandie bij Le Havre. De Indiase ponton-brug staat op het grijze 5 euro-biljet.

Een woordvoerster van het Europese Monetaire Instituut onderstreepte gisteren dat de biljetten toch al zouden worden bijgewerkt, onder meer om allerlei veiligheidskenmerken aan te brengen. Bovendien zullen suggesties serieus worden bekeken.