Colombia verzet zich tegen VS

ROTTERDAM, 15 FEBR.De regering van Colombia heeft met een paginagrote advertentie in The New York Times deze week geprobeerd de aandacht te vestigen op de drugsoorlog die zij voert. Colombia is de grootste cocaïneproducent ter wereld en de thuishaven van het Cali-kartel dat de cocaïnemarkt in de VS beheerst.

In de advertentie wordt gewezen op het aantal gearresteerde drugshandelaren en de hoeveelheid onderschepte cocaïne. Volgens de advertentie zijn er in de drugsoorlog 20.000 doden gevallen.

Vorig jaar namen de VS maatregelen tegen Colombia, omdat president Ernesto Samper ervan beschuldigd werd zijn verkiezingscampagne met drugsgeld te hebben gefinancierd. De VS degradeerden het land tot de lijst van internationale paria's als Iran en Syrië, zodat het niet langer aanspraak kon maken op bepaalde handelsvoordelen. Enkele maanden later dreigden de VS met verdere handelssancties, omdat het Colombiaanse parlement Samper had vrijgesproken van banden met de drugshandel. De Amerikanen verdenken parlementariërs ervan eveneens banden met de drugshandel te hebben. In de advertentie wordt melding gemaakt van een nieuwe wet die onlangs in Colombia werd aangenomen om eigendommen van drugshandelaren te confisqueren.