Zorgen bij NOS over rechten WK voetbal

HILVERSUM, 14 FEBR. Op een grote flip-over midden in de kamer van programmadirecteur Ruurd Bierman van de NOS staat een onoverzichtelijke wirwar van krabbels. Het zijn de diverse sportprogramma's die de rest van dit seizoen op de verschillende Nederlandse televisiestations zullen worden uitgezonden. De schema's zijn middenin het tv-seizoen gewijzigd door de ondergang van Sport7 in december.

Op verzoek van de KNVB onderhandelde Bierman met andere tv-stations om de programma's op elkaar af te stemmen. De NOS kreeg als vanouds de uitzendingen van samenvattingen uit de eredivisie, SBS6 en Veronica verdelen de rest. Onderling verstrekken de tv-stations elkaar bovendien nog nieuwsflitsen. Met de eredivisie in handen (tegen een bedrag van 35 miljoen gulden per jaar voor de samenvattingen), is Bierman tamelijk optimistisch over de toekomst van sport op de publieke omroep: “We hebben nu voor bijna alles contracten tot het jaar 2000.”

Een herhaling van het drama met Sport7, de zender die plotseling opdook en de voetbalrechten wegkaapte, verwacht Bierman niet: “Ons sterke punt is kwaliteit. Voor de rest moet je zorgen dat je een bedrag beschikbaar hebt.” Hoewel Bierman niet denkt dat het vorig jaar mis is gegaan wegens een slechte relatie met de voetbalclubs, werkt de NOS wel aan betere banden met het betaalde voetbal: “We hebben net deze week een brief gestuurd naar de eredivisieclubs waarin we voorstellen de contacten nauwer aan te halen.”

Voor de periode na 2000 verwacht Bierman een beperkte verschuiving van live registraties van sportwedstrijden naar betaaltelevisie en een beperkte stijging van de prijzen voor sommige sportrechten. Voor kleinere sporten denkt Bierman zelfs aan een daling van de prijzen: “Er zal scherper worden gekeken naar de inpasbaarheid van sport in programmaschema's. Tenniswedstrijden die ineens kunnen uitlopen worden waarschijnlijk minder waard.”

Voetbal zit volgens de programmadirecteur aan de top. Zorgen heeft Bierman wel over de grote toernooien. De Olympische Spelen zitten tot 2008 weliswaar bij de Europese publieke omroepen, maar het wereldkampioenschappen voetbal van 2002 komt binnenkort op de markt. Dat is voor 1,8 miljard door de FIFA verkocht aan de Duitse mediamagnaat Leo Kirch die ze zal doorverkopen. Bierman verwacht dat er voor Europa zeker 1,1 miljard betaald moet worden, een vervijftienvoudiging van het toernooi van 1998. “Een bedrag dat nooit terug is te verdienen”, zegt Bierman.