Zebrezels

Paarden met gestreepte panty's? Of met beschilderde benen? Nee, Zed en Zee zijn de kinderen van een zebra en een ezel. Aan de benen herken je de zebra, aan het bovenlijf de ezel.

Je zou Zed en Zee 'zebrezels' kunnen noemen, of 'ezelbra's'. De eigenaar van deze twee dieren is Angie Allison. Ze werkt bij de Selabella Ranch in Cobnash, een klein, Brits dorpje dat 20 kilometer boven Hereford ligt. Angie heeft de twee zebrezels drie jaar geleden gekocht van een Amerikaanse rancher uit Louisiana. “Vanaf de eerste dag zijn ze grootgebracht met de fles. Daarom zijn ze gewend aan mensen. Ze spelen graag en ze zijn heel lief. Maar ze hebben ook nog iets wilds. Dat hebben ze van hun vader, de zebra. Het zijn prachtige dieren”, zegt Angie.

Zed en Zee zijn bijzonder. Volgens Angie kunnen een zebra en een ezel bijna nooit met elkaar jongen kunnen krijgen. Dat is nu wel gelukt. “De Amerikanen hebben een mannetjeszebra van jongs af aan tussen ezels opgevoed. Die zebra heet Cracker Zack. Ze hebben hem geleerd om met ezelinnen te paren.” Zed is de dochter van Cracker Zack en de ezelin Penny Jenny, Zee is de dochter van Cracker Zack en Zengara. Omdat de zebrezels kinderen van twee verschillende diersoorten zijn, heten ze ook wel hybriden. Vergelijk het met het muildier. Dat is een hybride van een mannetjes-ezel en een paardenmerrie. Of de muilezel. Dat is het omgekeerde: een hybride van een paardenhengst en een ezelmerrie. Zed en Zee kunnen zelf geen kinderen krijgen. Ze zijn onvruchtbaar.

In Nederland zul je nergens zebrezels vinden. Bij de Vereniging het Nederlandse Ezelstamboek (VNE) in Hummelo vindt men het maar een rare zaak, dat kruisen van ezels met zebra's. Mevrouw Galesloot, secretaris van de VNE, vertelt dat de vereniging 470 leden telt. “In totaal houden we zo'n duizend ezels. We laten ze alleen onder elkaar voortplanten. We kruisen ze niet met paarden of zebra's. Aan dat soort flauwigheden doen we niet mee”, zegt ze. Zelf heeft mevrouw Galesloot twee ezels in haar achtertuin lopen. “Je hebt een flink stuk grasland nodig om ezels te houden. Zo'n tweeduizend vierkante meter is wel het minste. Ezels zijn speels, ze hebben veel beweging nodig.”

Volgens Angie Allison heeft het zo zijn voordelen om ezels met zebra's te kruisen. “De zebrezels leven langer dan hun ouders en zijn beter bestand tegen ziekten zoals worminfecties. Ze hebben iets dat wij hybridenkracht noemen. Het zijn superdieren.”

Zed en Zee zijn groot genoeg om bereden te worden. De twee dochters van Angie Allison, de negenjarige Imogen en de zeventienjarige Suzy, klimmen regelmatig op de rug van Zed en Zee. “We leren de dieren nu om te springen. Misschien dat ze binnenkort ook aan ruiterwedstrijden kunnen meedoen”, zegt Angie. Zed en Zee liepen deze week mee tijdens een internationale paardententoonsteling in Cobnash. In de zomer doen ze mee met een parade, vertelt Angie. “Tijdens die happening zamelen we geld in voor kankerpatiënten. Zo dienen Zed en Zee het goede doel.”

    • Marcel aan de Brugh