Zaïrese rebellen boeken terreinwinst

UVIRA, 14 FEBR. De Zaïrese rebellenleider Laurent Désiré Kabila heeft gezegd dat zijn troepen opnieuw een stad hebben ingenomen in het noordoosten van Zaïre.

Het bericht is niet bevestigd door onafhankelijke of regeringsbronnen. Als Faradje, een stad op zestig kilometer van de grens met Soedan, inderdaad gevallen is, beheersen Kabila's rebellen intussen in het oosten een stuk grensgebied van ruim duizend kilometer, langs de grenzen met Soedan, Oeganda, Rwanda, Burundi en Tanzania.

Het opstandelingenleger rukt van drie kanten op naar Kisangani, verreweg het grootste centrum in Boven-Zaïre en de op twee na grootste stad van het land. Het Zaïrese regeringsleger heeft vanuit Kisangani een tot dusverre vruchteloos tegenoffensief ingezet. Volgens Kabila kunnen zijn troepen Kisangani snel innemen, maar de rebellenleider zegt president Mobutu van Zaïre liever langs de weg der onderhandelingen tot aftreden te dwingen. (Reuter, AP)