Winters klinken niet vrolijk; Kinderen componeren muziek

De Vier Jaargetijden: concerten door het Nederlands Blazers Ensemble i.s.m. Villa Achterwerk en het Rotterdams Conservatorium, 2 april, 11 juni en 22 okt, 13u30 en 15u in Paradiso Amsterdam. Inl. 020-6211211.

Het stormt in de Amsterdamse poptempel Paradiso. In een dikke winterjas en met een grote bontmuts op zijn hoofd maakt Reinier door een microfoon het geluid van de huilende wind. Eens speelden hier Prince en The Rolling Stones maar nu staat Reinier Zevenhuizen (15) uit 't Harde hier. “Ongelooflijk spannend en ook eng”, vindt hij het.

Vandaag vindt in Paradiso het eerste van een serie bijzondere concerten plaats, met klassieke muziek gespeeld door en voor kinderen. En een deel van de muziek is ook door kinderen geschreven. De Vier Jaargetijden heet de serie, naar het muziekstuk van Vivaldi dat ook zo heet. Vandaag is de winter' aan de beurt. Paradiso is omgetoverd tot een ijspaleis, in wit en lichtblauw satijn. Er hangen ijskristallen aan het plafond, iedereen loopt in bontjassen rond.

Reinier Zevenhuizen en Elena Manevska (13) kregen de opdracht om een muziekstuk te componeren, dat gebaseerd is op het Winter-concert van Vivaldi. “Ik ga achter de piano zitten en als ik speel ontstaan er vanzelf akkoorden”, zegt Reinier. “Later zou ik ook wel popmuziek wilen maken, dat kan van alles zijn, van Marco Borsato tot house.” Uit zijn computer en synthesizer kan hij allerlei geluiden te voorschijn toveren. Dat deed hij ook voor het concert in Paradiso. “Op zoek naar winterse geluiden liep ik door het huis. Dan zie je een deur die dicht moet omdat het zo koud is, of sneeuw en hagel die tegen de ramen slaan. Zo is het ontstaan.”

De concerten worden georganiseerd door het Nederlands Blazers Ensemble. De VPRO zendt ze op de televisie uit. In deze winter gaat het om strijkinstrumenten. Op het volgende concert, 'Lente', draait het om de stem, in 'Zomer' om het slagwerk en in de 'Herfst' de blazers.

Behalve het Blazers Ensemble spelen er zo'n veertig leerlingen van de Talentenklas van het Rotterdams Conservatorium mee. Allemaal spelen ze een snaarinstrument zoals viool, altviool en contrabas. Bijzonder is de saz, een Turks instrument dat bespeeld wordt door een paar leerlingen van de Amsterdamse Muziekschool.

Elena Manevska (13) uit Nijmegen heeft geen computer, wel een piano waar ze al vijf jaar elke dag op speelt. Ze speelt ook al drie jaar viool. Voor het Winterconcert componeerde Elena Ochtenrood en avondrood, een stuk van drie minuten voor piano. Makkelijk was dat niet. Gelukkig kreeg ze hulp van haar leraar op het Utrechts Conservatorium. “Wanneer is iets winters? Daar heb ik lang over nagedacht. Het moet niet al te vrolijk klinken, in ieder geval.” Elena is vreselijk trots dat haar muziek wordt uitgevoerd. Om haar heen sjouwen technici met kabels, blazers toeteren op hun instrumenten en de windmachine wordt vast klaar gezet. Er zit een hendel aan, als je daar aan draait gaat het waaien. Reinier was er nog bijna door uitgeschakeld. Tijdens het oefenen kreeg hij de hendel tegen zijn neus. Aan zijn neus zie je niets, maar zijn wangen zijn rood genoeg. “Warm hier,”zegt Reinier.

    • Ilse van der Velden