Voormalig koning is weer Roemeen

BOEKAREST, 15 FEBR. De in november aangetreden Roemeense regering heeft de vroegere koning Michael zijn Roemeense staatsburgerschap teruggegeven. Dat was hem 48 jaar geleden door het toenmalige stalinistische bewind afgenomen, nadat hij was gedwongen af te treden en het land te verlaten.

Na de val van de communistische dictatuur in 1989 weigerde het nieuwe Roemeense bewind onder president Iliescu bij herhaling de ex-koning weer tot Roemenië toe te laten, omdat deze steeds heeft geweigerd af te zien van zijn rechten op de troon en omdat hij zich nog altijd als koning beschouwt. Het kon Michael de toegang tot Roemenië ontzeggen met het argument dat hij niet over een geldige Roemeense pas of een Roemeens visum beschikte.

De nu 75-jarige, in Zwitserland levende Michael prees het besluit van Boekarest als “een nieuw signaal van de mate waarin Roemenië sinds de laatste verkiezingen is veranderd” en als “een daad van rechtvaardigheid”. (Reuter)