Verzetsprijs voor Ugresic

DOORN, 14 FEBR. De Stichting Kunstenaarsverzet 1942-1945 kent haar tweejaarlijkse Verzetsprijs dit keer toe aan de Kroatische schrijfster Dubravka Ugresic. De jury vindt dat de 47-jarige Ugresic indringend schrijft over waardevolle zaken als integriteit en individualiteit.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 50.000 gulden. In Nederland zijn Ugresics boeken (Nationaliteit: Geen en De cultuur van leugens) verschenen bij Nijgh en Van Ditmar. Binnenkort verschijnt haar nieuwste boek Museum van onvoorwaardelijke overgave.

Ook publiceert Ugresic in heel Europa artikelen en essays in kranten, tijdschriften en bundels. Volgens de jury toont ze daarin “een scherp analytisch vermogen ten aanzien van innerlijke ontwrichting en persoonlijke vervreemding zoals zij die ondergaat ten gevolge van de etnische oorlog op de Balkan.”

De Verzetsprijs is in de tien jaar van zijn bestaan uitgereikt aan Theun de Vries, Jan Kassies, Constant Nieuwenhuis, Andreas Burnier en Claude Lanzmann. (ANP)