Varkenspest

Het eten van varkensvlees is voor mensen absoluut ongevaarlijk. Ook honden en katten kunnen gerust voer blijven eten waarin varkensvlees is verwerkt. Alleen varkens zijn gevoelig voor het pestvirus.

Het speciale 06-nummer dat de Productschappen Vee, Vlees en Eieren gisteren om 16.00 uur openstelden voor consumenten die vragen hebben over de varkenpest en de veiligheid van het vlees, stond meteen roodgloeiend. Er belden al 1.600 mensen naar 06-0036.

Volgens woordvoerder S. Dijkstra vroeg vrijwel iedereen naar de folder van het Voorlichtingsbureau Vlees. In de advertenties voor het 06-nummer wordt naar deze folder verwezen.

Het vouwblad geeft antwoord op tal van vragen over de varkenspest, maar ook over bijvoorbeeld de gekkekoeienziekte BSE en verboden groeibevorderaars en de vleesproductie in het algemeen.

De Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) verwacht dat steeds meer mensen ervoor zullen kiezen geen vlees meer te eten in reactie op de affaires in de vleessector. Het aantal leden van de bond groeide vorig jaar met 13 procent, vooral naar aanleiding van de gekkekoeienziekte BSE. “Het lijkt mij dat deze trend dit jaar zal doorzetten, mede gezien de varkenspest,” aldus woordvoerder H. van Boven. De NVB telt op dit moment 5.400 leden. Normaal gesproken groeit dit aantal per jaar met zo'n 3 procent.

Door de varkenspest en het vervoersverbod voor vee zijn bijna alle paardenwedstrijden in oostelijk Noord-Brabant voor dit weekeinde afgelast. Het betreft dressuur- en springconcoursen in onder meer Uden, Veghel, Berlicum en Den Dungen. De organisaties daarvan hebben tot afgelasting besloten omdat veel deelnemers wegens het vervoersverbod voor vee niet in staat bleken te zijn om met hun paarden of pony's het wedstrijdterrein te bereiken.

    • Max Paumen