Unilever sleept Amsterdamse beurs omhoog

AMSTERDAM, 14 FEBR. Het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever is vanmorgen flink omhoog gegaan op de Amsterdamse effectenbeurs, die in zijn geheel een stijging van de aandelenkoersen liet zien. Unilever profiteerde van speculaties over een aandelensplitsing.

AMSTERDAM De AEX-index, de graadmeter van de beurs, noteerde rondom het middaguur 718,19 punten, 5,69 punten (0,8 procent) hoger dan het slot van gisteren. De index van de Amsterdam Exchanges, waarvan de effectenbeurs een onderdeel is, brak afgelopen week voor het eerst door de grens van 700 punten.

Unilever weegt zwaar in deze index en geniet deze week extra belangstelling van beleggers, nadat het concern aankondigde zijn chemiebedrijven te zullen afstoten (geschatte waarde: 10 miljard gulden). Voor aandeelhouders is dat een teken dat het bestuur van de onderneming serieus werkt maakt van de verbetering van het rendement.

Vanmorgen schoot de koers nog verder omhoog, van 335,50 naar 346,40 gulden. Beleggers kochten de stukken in de verwachting dat Unilever deze op termijn gaat splitsen, waardoor de verhandelbaarheid wordt vergroot. De ervaring leert dat aandelen na de splitsing in waarde toenemen.

De speculaties volgen op de aandelensplitsing die Koninklijke Olie gisteren aankondigde van 1 op 4. De aandelen Koninklijke Olie en Unilever zijn op dit moment de duurste onder de belangrijkste fondsen en de koersen lopen al drie jaar min of meer parallel. Als Unilever de oliemaatschappij niet volgt, wordt Unilever verreweg het duurste aandeel onder de belangrijkste fondsen.

Koninklijke Olie was gisteren fors gestegen na bekendmaking van de splitsing, de recordwinst van 15 miljard gulden en de onverwacht hoge dividend-uitkering. Vanmorgen leverde het aandeel echter iets in door winstnemingen en daalde met een rijksdaalder tot 345 gulden. Ook Philips, dat gisteren een fors verlies bekendmaakte, ging omlaag, van 81 gulden naar 79 gulden. Volgens handelaren kochten Amerikanen de Philips-stukken die binnenlandse beleggers kwijt wilden bij zeer hoge omzetten.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York is de Dow Jones-index gisteren voor het eerst door de grens van 7.000 punten gebroken en daar ruim boven gesloten. Het koersgemiddelde ging omhoog met 60,81 punten (0,87 procent) tot 7.022,44. Daarmee kreeg de forse stijging met 103 punten op woensdag een krachtig vervolg.

De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg 17 tegen 8 bij een forse omzet van 588 miljoen aandelen. Net als woensdag deed vooral de technologiesector het goed.

Nog maar vier maanden geleden slechtte de Dow Jones-index de barrière van 6.000 punten. Op 14 oktober sloot de beursbarometer voor het eerst boven die grens. Sindsdien zijn de aandelenkoersen gemiddeld dus met 17 procent gestegen. De grens van 5.000 punten werd genomen in november 1995 en die van 4.000 in februari van dat jaar.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio boekte een minieme stijging. De Nikkei-index ging met 33,94 punten omhoog tot 18.722,00. De telecomfondsen deden het goed na een oproep van de Amerikaanse president Clinton aan Japan om de beperkingen voor buitenlandse deelnemingen in die sector op te heffen.