Subtiliteit wint het opnieuw van geweld

AMSTERDAM, 14 FEBR.De onderscheiding van World Press Photo voor de Italiaanse fotograaf Zizola past in de tendens van de afgelopen jaren niet langer directe beelden van bloed, geweld en dood tot de wereldpersfoto te verkiezen.

Subtiliteit krijgt de voorkeur, zoals eerder bleek met de uitverkiezing van Larry Towells foto van Palestijnse jongetjes die in de Gaza-strook de Intifadah naspelen (1993), James Nachtweys close-up van een Hutu-jongen (1994) en het Tsjetsjeens jongetje achter de ruit van een bus (Lucian Perkins, 1995).

Onder de prijswinnaars bevinden zich drie Nederlanders: Alex Koeleman won de tweede prijs in de categorie Portretten met een foto van Mennonitische vrouwen in Mexico, de voor de National Geographic werkzame natuurfotograaf Frans Lanting won de tweede prijs in Nature and Environment Stories, en Dirk Buwalda (vorig jaar jurylid) een derde prijs in de categorie The Arts Stories met zijn foto's van het Nederlands Dans Theater.

Voormalig World Press-winnaar James Nachtwey kreeg twee maal een derde plaats met foto's uit Grozny (Spot News Stories) en Kabul (General News Stories).

De prijswinnaars komen uit in totaal vijftien landen, met de VS traditioneel als grootste leverancier: 22 onderscheidingen. Frankrijk komt met negen onderscheidingen op een tweede plaats gevolgd door Rusland, Italië en Engeland met ieder drie.

Behoudens een eervolle vermelding voor de Zuidafrikaanse Jillian Edelstein werden er geen fotografen onderscheiden uit Afrika, Zuid-Amerika, China of andere vanuit Westerse optiek 'onderontwikkelde' fotolanden. Dit tot teleurstelling van juryvoorzitter Burgess: “Ik heb er scherp op gelet maar er was niets dat de toets der kritiek kon doorstaan, wellicht ook omdat het algemene niveau erg hoog was. Toch blijf ik ervan overtuigd dat ook daar kwaliteit wordt gemaakt. Wellicht dat er uit deze landen gewoon nog te weinig wordt ingezonden.”

    • Eddie Marsman