Sterven

Hubert Smeets vermeldt in zijn 'Duizend woorden' over 'Groot en klein sterven' van 7 februari, dat vroeger gepoogd werd de definitieve scheiding van lichaam en ziel te rationaliseren 'met een dienst in de kerk of met bezwerende formules als God geeft, God neemt'. Even verder schrijft hij 'Maar dat was vroeger, veel vroeger'.

In het Gelders Dagblad, editie Lochem en omstreken, een niet uitgesproken confessioneel gebied dat bestreken wordt door een niet-confessionele krant, en in NRC Handelsblad van 6 en 7 februari, heb ik de overlijdensadvertenties geturfd op deze stelling. Ik vond in totaal 29 overlijdensadvertenties. Daarvan maken er dertien melding van een rouwdienst. Eén advertentie meldt dat de overledene reeds begraven is, maar vermeldt de bijbeltekst 'Ik ben de opstanding en het leven'. Totaal dus veertien.

Het Gelders Dagblad heeft vijftien advertenties, waarvan er acht met een rouwdienst, NRC Handelsblad heeft er veertien, waarvan vijf met een rouwdienst en één met bovenstaande bijbeltekst. Weinig verschil dus tussen landelijk en regio.

De conclusie is duidelijk: bij begraven in het tijdperk van cyberspace bedient de helft van de mensen zich nog van de bezwerende formules van vroeger en veel vroeger.

    • A. Hoogendoorn Lochem