Spelersvakbond staat door conflict op instorten

ROTTERDAM, 14 FEBR. Hoe het conflict binnen de VVCS ook zal worden beslecht, het lijdt geen twijfel dat de spelersvakbond ernstige schade ondervindt van het ontslag dat de contractbegeleiders Sigi Lens en Peter Gerards twee weken geleden incasseerden van voorzitter Theo van Seggelen.

Nadat voormalig werknemer Rob Jansen al zo'n 65 topspelers losweekte uit het bestand van de Vereniging Voor Contract Spelers, hebben ook Patrick Kluivert, Michael Reiziger, Winston Bogarde en Edgar Davids hun lidmaatschap opgezegd. Zij verklaren zich solidair met hun zaakwaarnemer Sigi Lens, die zich volgens zijn voormalige werkgever zou hebben verrijkt aan een transfer. De spelers in kwestie weten echter nergens van, hoewel dat niet alles zegt.

Je kunt van de clan Nederlands Surinaamse voetballers beweren wat je wilt, ze vormen wel een hecht bolwerk waarin iedereen elkaar door dik en dun steunt. Het is een verbondenheid van een groep mensen die zich in een soort ballingschap waant, niemand hoeft het te wagen daar tussen te komen. Dat ondervonden Guus Hiddink, Danny Blind, Ronald de Boer, dat ondervindt Theo van Seggelen. Hoe goed het bewijsmateriaal ook kan zijn, de voorman van de spelersvakbond lijkt bij voorbaat een kansloos gevecht te voeren omdat de kroongetuigen, de betrokken spelrs, hem tegenspreken.

Daarbij moet worden gezegd dat een aantal belangrijke feiten niet in zijn voordeel spreekt. Aanvankelijk motiveerde hij het ontslag van zijn twee werknemers door te stellen dat het duo zich zou hebben verrijkt aan een transfer. Dat bleek achteraf een reclamecontract te zijn met een schoenenfabrikant, die overigens wel zwart op wit bevestigde dat Lens en Gerards uit deze overeenkomst een slaatje wilden slaan. Beide heren hebben vervolgens in hun doodstrijd spelers ingezet, en dat is nog eufemistisch uitgedrukt, om hun onschuld aan te tonen.

Vorige week zwaaide Kluivert voor de camera's van RTL al met een verklaring die Van Seggelen niets vermoedend had ondertekend en waarin hij de begeleiders toestemming gaf er wat bij te verdienen. Geheel in strijd met de principes van de vakbond, die de werknemers een salaris uitbetaalt in plaats van de commissie (meestal vijftien procent van het contract) die commerciële makelaars in rekening brengen. In zijn veel te drukke bestaan heeft Van Seggelen, die wil voorkomen dat ex-werknemers een eigen winkeltje beginnen met spelers vande VVCS, niet zorgvuldig genoeg gehandeld.

De contractbegeleiding van de VVCS is in principe gratis, maar op het moment dat de vakbond de grens over gaat worden er allerlei bedragen in rekening gebracht voor onkosten en honoraria. Dat gebeurt al sinds jaar en dag. Op zich ook niet zo vreemd omdat een buitenlandse transfer extra expertise vergt op het gebied van verzekeringen en fiscale en juridische kennis. De vermoorde onschuld waarmee Lens en Gerards gisteravond wederom voor de televisiecamera's hun cliënten Reiziger en Davids een aantal facturen te voorschijn liet toveren, was een stukje theater. Hoewel de bedragen misschien wat aan de hoge kant waren omdat Milan alle onkosten al had vergoed. Het ging, volgens Van Seggelen, om twee keer vijftigduizend gulden voor Reiziger en Davids en een ton voor Kluivert die in rekening werden gebracht wegens bewezen diensten. Een schijntje in vergelijking met de miljoenen die er in z'n totaliteit met deze transfers zijn gemoeid geweest. De VVCS zal geredeneerd hebben dat ze in het zakelijke verkeer met de steenrijke suikeroom van het internationale voetbal, Silvio Berlusconi, niet roomser hoeft te zijn dan de paus.

Het conflict tussen de VVCS en haar ex-werknemers zal zich ongetwijfeld verplaatsen naar de rechtszaal. Daar zullen alle partijen het bekvechten verder voortzetten. De vakbond die ooit is opgericht door pionier en idealist Karel Jansen schudt op zijn grondvesten en vertoont instortingsgevaar. Dat zal Theo van Seggelen moeten beseffen, als hij achter zijn bureau een blik werpt op een foto uit 1961. Vanaf de wand van het vakbondskantoor kijken oprichters als Roel Wiersma, Karel Jansen, en Gerard van Kerkum streng op hem neer. Of ze zeggen willen: waak over onze profvoetballers en hun erfgoed.

    • Erik Oudshoorn