Schadevergoeding voor inkijk in woningen via spiegelwand

LEEUWARDEN, 14 FEBR. De bewoners van een appartement tegenover een twintig meter hoge spiegelwand van stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden krijgen 11.000 gulden schadevergoeding van de gemeente.

De familie klaagde over verlies van privacy, omdat buren via de grote glasgevel bij elkaar naar binnen kunnen kijken. Huiselijke taferelen kunnen over en weer worden gadegeslagen. Bovendien belemmert de gevel het uitzicht en neemt hij licht weg, vinden de bewoners. Ze zeggen ook last te hebben van lawaai van houseparty's.

Volgens gemeenteambtenaar G. Visser zou de wand aanvankelijk van ondoorzichtig glas worden gemaakt, maar werd tijdens de bouw alsnog gekozen voor spiegelend zwart glas. De wand wordt overigens niet aangepast. Visser: “De inkijk in de woonkamer valt mee, het gaat om de keuken en de slaapkamers. De klacht van de familie is dat men overdag gedwongen wordt gordijnen dicht te doen.” Het grootste bezwaar van de bewoners van de appartementen aan het Zaailand is echter dat hun fraaie uitzicht is verdwenen. Voorheen keek men langs de oude schouwburg heen op de oude toren de Oldehove en een winkelstraat. Bewoners blikken nu tegen de gevel van de nieuwe stadsschouwburg aan. Het theater werd twee jaar geleden geopend en staat een meter van de straat.

De gemeente verwacht meer schadeclaims. Volgende week wordt er een hoorzitting over de kwestie gehouden. Makelaar L. Faber in Leeuwarden is van mening dat de waardevermindering van de woning van de betreffende familie Boersma tenminste 30.000 gulden bedraagt. Toen de appartementen in de jaren tachtig werden gebouwd en verkocht was volgens hem “totaal niet te voorzien” dat er een nieuw theater zou verrijzen. “Dit behoorde niet tot het maatschappelijke risico. De Boersma's hadden toen nog een vrij uitzicht. Nu staat er een kolos voor hun neus.” Faber vindt de hoogte van de gemeentelijke schadevergoeding “veel te mager”. De appartementen werden indertijd voor tussen de 150.000 en 180.000 gulden verkocht.