Protest christenen in Pakistan tegen geweld

KARACHI, 14 FEBR. De Pakistaanse politie heeft gisteren in Karachi enkele honderden christenen opgepakt onder duizenden die protesteerden tegen recent geweld tegen hun gemeenschap. Ook in Islamabad werd gedemonstreerd.

De demonstranten in Karachi hadden zich verzameld bij de residentie van de gouverneur van de provincie Sind, waar het protest in ongeregeldheden met de politie ontaardde. “Leven en laten leven”, riepen jonge demonstranten. Een demonstrant zei later dat de politie vreedzame betogers met harde hand had aangepakt. Een politiefunctionaris op zijn beurt zei dat “ze ruzie zochten”. “De schurken waren met stokken gewapend en vielen de politie aan.”

Verscheidene christelijke groepen hadden het protest georganiseerd tegen geweld van vorige week in de stad Khanewal en een naburig dorp, Shantinagar, 450 kilometer ten zuidwesten van Islamabad. Duizenden jonge moslims, in woede ontstoken na geruchten dat plaatselijke christenen verfrommelde bladzijden uit de Koran en papiertjes met minachtende opmerkingen over de profeet Mohammed in een moskee hadden gegooid, staken volgens officiële gegevens in Shantinagar drie kerken, een schoolgebouw en woningen van christenen in brand. De bisschop van Lahore, Alexander Malik, zei echter na een bezoek aan Shantinagar dat het hele dorp was geplunderd en platgebrand en dat bijna 1.000 gezinnen nu in tenten waren ondergebracht. Volgens hem hadden 20.000 moslims aan het geweld deelgenomen, en was de hulp van het leger ingeroepen om de orde te herstellen.

Drie christelijke leiders eisten eerder deze week een gerechtelijk onderzoek naar het geweld in Khanewal en Shantinagar. Dit in verband met beschuldigingen dat de lokale politie tot de aanvallen had aangezet als wraak voor een incident in januari, toen een agent werd geschorst die een bijbel zou hebben ontheiligd.

Een kleine minderheid van de ruim 100 miljoen Pakistanen is christelijk. (AP, AFP)