President: kwestie rechtvaardigt een diepgaand onderzoek; 'Chinees geld voor partij Clinton'

WASHINGTON, 14 FEBR. President Clinton is gisteren ernstig in verlegenheid gebracht door het nieuws dat China mogelijk betrokken was bij de fondsenwerving van de Democratische partij. Het Amerikaanse ministerie van Justitie blijkt over aanwijzingen te beschikken dat functionarissen van de Chinese ambassade in Washington geld van buitenlandse herkomst naar de Democratische partij sluisden.

Op een persconferentie zei Clinton gisteren dat hij woensdagavond voor het eerst van de zaak had gehoord, enkele uren voordat The Washington Post onthulde dat Justitie de Chinese ambassade ervan verdenkt buitenlandse donoren om geld gevraagd te hebben voor de campagne van de Democraten.

Clinton erkende dat het nieuws een reeks ernstige vragen opwerpt, die een diepgaand onderzoek rechtvaardigen. “Het zou een bijzonder ernstige zaak zijn als welk land dan ook om een of andere reden geld naar een van beide politieke partijen doorsluist'.

De Chinese ambassade heeft betrokkenheid bij de fondsenwerving van de Democraten scherp ontkend. De Amerikaanse onderminister van Justitie, Jamie Gorelick, wilde gisteren niet op de kwestie ingaan. Republikeinen in het Congres hebben naar aanleiding van het nieuws opnieuw gevraagd om de aanstelling van een onafhankelijke aanklager, die het justitiële onderzoek naar de fondsenwerving moet leiden.

Verschillende onderzoekscommissies van het Congres stellen ook al een onderzoek in naar de financiering van de laatste verkiezingscampagne. In verband daarmee zijn gisteren 52 dagvaardingen uitgestuurd, onder meer naar de voormalige Democratische fondsenwerver John Huang, die in het middelpunt van het schandaal staat. In de dagvaardingen wordt gevraagd informatie over te leggen zoals agenda's en lijsten met data, tijden en nummers van telefoongesprekken.

De afgelopen maanden is stukje bij beetje aan het licht gekomen dat Clinton en de Democratische partij niet alleen agressief aan fondsenwerving deden voor de afgelopen verkiezingscampagne, maar ook dat ze onrechtmatige giften hebben geaccepteerd. Meer dan een miljoen dollar aan schenkingen van onduidelijke herkomst of van buitenlanders die niet in de VS wonen, is geretourneerd. Ook bij het fonds voor juridische bijstand dat Clinton heeft ingesteld voor financiering van zijn hoogplopende avocatenkosten, waren duistere giften binnengekomen die na publicaties in de pers zijn geretourneerd.

Bovendien blijken de president en sommigen van zijn medewerkers het niet zo nauw genomen te hebben met de regel dat overheidsfunctionarissen en overheidsbezit niet ingezet mogen worden voor partijpolitieke doeleinden. In het Witte Huis ontving Clinton met grote regelmaat mensen die hadden bijgedragen aan zijn verkiezingskas, of die dat kort na de presidentiële ontvangst deden. Dergelijke bijeenkomsten waren veelal georganiseerd door fondsenwervers van de Democratische partij.

Ook buitenlanders met criminele connecties of politiek uiterst gevoelige achtergrond blijken bij bijeenkomsten in het Witte Huis aanwezig te zijn geweest. President Clinton heeft toegegeven dat het ongepast was dat een grote Chinese wapenhandelaar in het Witte Huis op de koffie is geweest. Deze Wang Jun staat aan het hoofd van een belangrijke Chinese onderneming die wapens produceert en verhandelt, en hij onderhoudt nauwe banden met de Chinese legerleiding. De man was in het Witte Huis geïntroduceerd door Charlie Trie, fondsenwerver van de Democraten en sinds de jaren tachtig, toen hij een Chinees restaurant in Arkansas dreef, een goede bekende van de Clintons.

    • Juurd Eijsvoogel