Pokeren met hoge inzet bij American Airlines

NEW YORK, 14 FEBR. De pilotenvakbond en het management van de luchtvaartmaatschappij spelen poker met hoge inzetten. De piloten van de Allied Pilots Association (APA) hebben gedreigd het werk neer te leggen als het bedrijf niet tegemoetkomt aan hun eisen.

American Airlines (AA) heeft alle internationale vluchten van vanavond al opgeschort. Als het tot een staking komt, betekent dat chaos op alle grote Amerikaanse vliegvelden. American vervoert per dag ongeveer 220.000 passagiers. Topman Obert Crandall van AA zei gisteren dat als een staking het bedrijf treft het in negentig dagen failliet gaat.

Strijdtoneel van de onderhandelingen is een hotel in Washington waar de partijen zich hebben verschanst in verschillende kamers. Sinds het afbreken van de onderhandelingen een maand geleden is er een bemiddelingsperiode van 30 dagen ingegaan waarin federale bemiddelaars heen en weer pendelen met voorstellen. Pas in de allerlaatste fase komen de APA en AA bij elkaar om rechtstreeks te praten. Er is ook de mogelijkheid dat president Clinton ingrijpt en bindende arbitratie voorschrijft. De verwachting is dat als het eenmaal tot een staking komt, die lang kan duren.

Piloten van American Airlines verdienen 125.000 dollar per jaar en zijn de best betaalde vliegers in de VS. Ze hebben echter sinds 1993 geen loonsverhoging ontvangen. Ze eisen nu een loonsverhoging van 11 procent, uitgespreid over vier jaar. De luchtvaartmaatschappij is slechts bereid 5 procent te honoreren maar dan zullen de opties op aandelen die de piloten in hun beloningspakket krijgen wegvallen. De piloten hebben daarop gereageerd met het commentaar dat het bod van AA daardoor alleen maar slechter is geworden.

De vakbond wil ook dat de nieuwe, kleinere vliegtuigen van American, die opereren over korte afstanden bij dochtermaatschappij American Eagle, ook door bij de APA aangesloten piloten worden gevlogen. American Eagle-piloten zijn lid van een andere vakbond en zij krijgen slechts 35.000 dollar per jaar.

Als de maatschappij met de concessie akkoord gaat, zijn de piloten bereid met iets minder loonsverhoging genoegen te nemen. Het management heeft dat voorstel ook afgewezen. De vakbond vreest dat American bepaalde vluchten door de regionale jets, die 50 tot 70 passagiers vervoeren, wil laten overnemen. Op die manier ontduikt de maatschappij de cao met de APA.

Hoewel betrokkenen zeggen dat dit soort contractonderhandelingen altijd pas op het laatste moment serieus worden gevoerd, zijn waarnemers pessimistisch. President Clinton heeft al overleg gevoerd met senatoren uit staten die het meest te maken zullen hebben met chaos op de vliegvelden Dallas/Fort Worth, J.F. Kennedy, Miami en Chicago. Reisbureaus waarschuwen hun klanten en een concurrent heeft al aangekondigd dat het American-tickets zal erkennen, mits er ruimte is en tegen andere voorwaarden. Vooral de vakantievluchten naar het Caribisch gebied, centraal en Latijns Amerika en warmere oorden in de VS zullen in geval van een staking zwaar getroffen worden.

    • Lucas Ligtenberg