Patijn schrijft nieuwe brief over drugsbeleid

AMSTERDAM, 14 FEBR. De Amsterdamse burgemeester Patijn heeft gisteren zijn brief ingetrokken over gebruikersruimten voor drugsverslaafden in de hoofdstad. Tot groot ongenoegen van wethouder J. van der Giessen, volksgezondheid en mede verantwoordelijk voor het drugsbeleid, had zij de brief niet onder ogen gehad. De wethouder is een groot voorstander van de gebruikersruimten.

De brief, gedateerd 10 februari en alleen ondertekend door Patijn, was gericht aan de voorzitter van het stadsdeel Zuidoost, R. Janssen. Aanleiding voor de brief waren besprekingen over de komst van één drugshulpverleningspost in dit stadsdeel. Er bestond onduidelijkheid over de vraag of verslaafden daar ook zouden mogen gebruiken. In zijn brief schreef Patijn dat dat niet geval is en dat ook geen sprake kan zijn van medische verstrekking van heroïne.

Voorts deelde hij Janssen mee dat met Van der Giessen is overeengekomen dat zij haar pogingen zal staken gebruikersruimten voor harddrugsverslaafden in te richten. Het is een publiek geheim dat Patijn en Van der Giessen van mening verschillen over de aanpak van drugsverslaafden.

Patijn liet Janssen gistermiddag weten dat hij “binnenkort” een brief krijgt, ondertekend door burgemeester en wethouder. “Ik wacht af. Met de problemen in het stadhuis heb ik niets te maken. Als de laatste zin van de brief van Patijn maar gehandhaafd blijft”, aldus Janssen. Die luidt: “Bij deze bevestig ik dan ook het uitgangspunt dat in deze post drugsgebruik niet wordt getolereerd.”