Parkeermaatregel geoorloofd

LEIDEN, 14 FEBR. De gemeente Leiden maakt zich niet schuldig aan leeftijdsdiscriminatie door inwoners beneden de 27 jaar geen parkeervergunning te verlenen.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State deze week in een zaak aangespannen door een rechtenstudent. Vorig jaar januari kwam de Haagse rechtbank al tot hetzelfde oordeel. Op basis van zijn leeftijd kreeg de rechtenstudent J. Zandt geen parkeervergunning. Hij vond dat in strijd met artikel 1 van de grondwet. Onderscheid naar leeftijd is volgens de Raad niet in alle gevallen discriminerend. Als het gaat om de verdeling van schaarse parkeergelegenheid, waarvan in de historische binnenstad van Leiden sprake is, vindt de Raad van State het leeftijdscriterium zowel redelijk als objectief. Objectief omdat het van toepassing is op iedereen die nog geen 27 jaar is. En redelijk omdat het noodzakelijk is de parkeerdruk in de binnenstad terug te dringen.