Nederland trekt voor 17 mld investeringen aan

Nederland heeft in 1995 meer buitenlandse investeringen aan weten te trekken dan Duitsland. Met een toestroom van 7,9 miljard ecu (17,3 miljard gulden) aan directe kapitaalinvesteringen van over de grens was Nederland na Groot-Brittannië, Frankrijk en Zweden het meest geliefde oord voor nieuwe investeringen.

Duitsland trok in hetzelfde jaar slechts 7,4 miljard ecu (16,2 miljard gulden) aan, zo blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat in Luxemburg. Ten opzichte van 1994 stegen de investeringen in Duitsland daarmee met 29 procent. Voor Nederland bedroeg die stijging 106 procent. Groot-Brittannië zag de buitenlandse investeringen zelfs stijgen met 233 procent. Nederland profiteerde van alle vijftien EU-lidstaten in 1995 ook het meest van Japanse investeringen. Deze bedroegen zeshonderd miljoen ecu (1,3 miljard gulden). Duitsland kwam hier op de tweede plaats met een kapitaaltoestroom van vierhonderd miljoen ecu (872 miljoen gulden).

De directe investeringen van ondernemingen uit de hele Europese Unie in andere landen bedroegen in 1995 86 miljard ecu (187,5 miljard gulden); een stijging van 35 procent. De investeringen tussen lidstaten gingen met 23 procent omhoog tot 51,5 miljard ecu (112,3 miljard gulden). Nederland investeerde in hetzelfde jaar 24 procent minder in het buitenland, een daling tot 9,2 miljard ecu (20,1 miljard gulden). Na Groot-Brittannië en Duitsland bleef Nederland daarmee in omvang wel de derde investerende natie van Europa.