Meer geweld en intimidatie in Albanië

TIRANA, 14 FEBR. De situatie in Albanië verslechtert snel. Er was gisteren weer sprake van geweld en intimidatie en diverse Westerse regeringen gaven uiting aan hun bezorgdheid. De Italiaanse regering adviseert haar burgers niet naar Albanië te gaan.

In Fier, ten noorden van de onrustige havenstad Vlorë, kwam het gisteren tot geweld toen duizenden betogers, die gedupeerd zijn door het faillissement van dubieuze investeringsfondsen, werden aangevallen door een groep mannen met houten knuppels en ijzeren staven. De aanvallers werden op de vlucht gedreven met stenen, maar zes mensen raakten gewond. De betogers hielden de aanvallers voor een knokploeg van de regerende Democratische Partij.

In Vlorë zelf heerst volledige anarchie, vooral 's avonds en 's nachts. De politie laat zich na de rellen van eerder deze week niet meer zien in de stad. Die is nu 's nachts zo onveilig dat zelfs leiders van de oppositie de politie hebben gevraagd hen te beschermen. Gisteren overdag werd in Vlorë weer betoogd door duizenden gedupeerde spaarders, die de regering uitmaakten voor 'dieven'.

In Tirana voorkwam de politie opnieuw een demonstratie door het Skanderbegplein af te grendelen. Elders in de stad kwam het tot geweld tegen leiders van de oppositie. Een groep mannen maakte zich meester van de lege auto van de secretaris-generaal van de oppositionele Socialistische Partij, Rexhep Mejdani. Ze reden de auto de stad uit en duwden hem in de bergen in een afgrond.

Enkele honderden mensen - oud-politieke gevangenen van het vroegere communistische regime - drongen door in het hoofdkantoor van de Vereniging van Politieke Gevangenen. Ze uitten er hun woede over het besluit van de leiding om de Vereniging aan te laten sluiten bij het door de socialisten (ex-communisten) gedomineerde oppositionele Forum voor Democratie.

Een van de leiders van de Vereniging, Kurt Kola, werd onder bedreiging met vuurwapens gedwongen zijn kantoor te verlaten. Kola zei later dat zijn belagers behoorden tot “de georganiseerde benden van de Democratische Partij”. Een leider van de socialisten, Sabit Brokaj, is gisteren in staat van beschuldiging gesteld wegens “het oproepen tot gewelddadig protest” in verband met de betogingen van gedupeerde spaarders. Hij werd aangehouden, maar in afwachting van zijn proces na verhoor vrijgelaten. Brokaj kan tien jaar gevangenisstraf krijgen.

Volgens het Britse blad The Independent is de Albanese regering betrokken bij de smokkel van wapens en drugs naar West-Europa en de piramidefondsen. (Reuter, AP, AFP)