Lagere jaarwinst voor Nokia

HELSINKI, 14 FEBR. De Finse producent van telecomapparatuur Nokia heeft de resultaten in het vierde kwartaal van 1996 duidelijk zien verbeteren. Desondanks daalde de winst voor belasting over het hele jaar van 4,9 tot 3,9 miljard Finse mark (1,48 miljard gulden), zo heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt.

In het vierde kwartaal ging de winst voor belasting omhoog van 949 miljoen mark tot 1,67 miljard mark. Ook de divisie mobiele telefonie zag de winst toen stijgen nadat deze sector eerder in het jaar nog te maken had met een verslechtering van de resultaten. Over het hele jaar daalde het bedrijfsresultaat van de mobiele telefonie van 1,75 miljard mark tot 1,43 miljard mark. De omzet schoot omhoog met 34 procent tot 21,6 miljard mark. Nokia is de grootste producent van mobiele telefoons in Europa en de op een na grootste ter wereld, achter het Amerikaanse Motorola. De totale omzet van Nokia nam met slechts 6,8 procent toe tot 39,32 miljard mark, maar dat kwam doordat het concern een reeks activiteiten verkocht om zich volledig te kunnen concentreren op de telecommunicatie. (AP)