Ids Postma leidt bij WK schaatsen Japan

NAGANO, 14 FEBR. Europees kampioen Ids Postma heeft een goede uitgangspositie om de wereldtitel allroundschaatsen van Rintje Ritsma over te nemen. Na twee afstanden gaat de schaatser uit de kernploeg van Henk Gemser aan de leiding bij het WK allround in het Japanse Nagano, dat vandaag is begonnen.

Titelverdediger Ritsma, die grote moeite heeft met het betrekkelijk zachte ijs in het M-Wave-stadion, bezet na de 500 en de 5.000 meter de vijfde plaats. De privérijder van het Sanex-team staat voor een vrijwel onmogelijke opdracht. Morgen wordt de 1.500 meter gereden, een afstand die Postma beter beheerst dan Ritsma. Zelfs als Ritsma daar geen terrein verliest op zijn landgenoot, moet hij zondag op de afsluitende 10 kilometer nog zo'n 12 seconden goedmaken.

Bart Veldkamp, de Nederlander in Belgische dienst, won vanochtend een gouden medaille op de vijf kilometer. Hij deed dat kort nadat zijn vriendin Annamarie Thomas op de 500 meter - de enige afstand die tot nu toe bij de vrouwen is gereden - goud had gewonnen. Als een van de weinige toppers op klapschaatsen zette Veldkamp de betrekkelijk snelle tijd van 6.43,26 minuten neer. Daarmee was hij bijna een halve seconde sneller dan de Duitser Frank Dittrich, die eveneens op klapschaatsen reed. Zij lieten de schaatsers die nog op normale schaatsen reden ver achter zich. Nummer drie, de Japanner Keiji Shirahata, deed er 6.47,46 seconden over. De Japanse favoriet voor de wereldtitel bezet de tweede plaats in het klassement, op slechts tweetiende seconde van Postma. Falko Zandstra reed een uitermate slechte vijf kilometer en kwam niet verder dan de 22ste plaats.

Op de eerste dag van het WK in Nagano, waar over een jaar de Olympische Winterspelen worden gehouden, waren in het kolossale stadion ruim 6.000 toeschouwers. Het biedt ruimte aan bijna 7.400 mensen. In de hal waren drieduizend enthousiast met vlaggetjes zwaaiende schoolkinderen. Voor aanvang van de 5.000 meter waren zij weer verdwenen.

Pag.: Ritsma slaat in Japan gaten in veel te zachte ijs

Wereldkampioen Rintje Ritsma was ontevreden over zijn tijd op de vijf kilometer, waarmee hij op het WK schaatsen in Japan als zevende eindigde. “Tsjonge, jonge, ik heb nog nooit zo'n klap gehad na drie kilometer”, zei Ritsma. “Het ijs is zo verschrikkelijk zacht. Alle dagen dat we hier reden was het ijs min 6 of min 7 graden, nu min 4, dan dooit het bijna. Elke keer dat ik afzet, komen er gaten van twee centimeter in het ijs.” Op de vijf kilometer leverde hem dat tot 3.000 meter nauwelijks problemen op en slaagde hij erin een redelijk vlak schema te rijden. Daarna begon het verval.

“Bij deze omstandigheden heb je duidelijk voordeel met klappers”, zei Ritsma in jargon over de rijders op klapschaatsen. Na dit WK gaat ook Ritsma met de klapschaatsen aan de slag. “Want over een jaar sta ik hier weer. En als ik voorin wil eindigen op de Olympische Spelen, moet ik wel.”

Ritsma acht zich dit weekeinde nog niet kansloos om zijn wereldtitel te prolongeren. “Mijn kansen zijn nog redelijk open.” Zijn lauwe blik was niet in overeenstemming met zijn verbale optimisme. “De 1.500 is morgen beslissend. Ids kan een goeie 1.500 rijden en van Shirahata weten we dat hij een uitschieter kan hebben.”

Ids Postma slaagde er niet in om in zijn rit op de 5.000 meter bij Frank Dittrich in het spoor te blijven. Al snel sloeg de Duitser-op-klapschaatsen een gat. “Ik was daar niet zo blij mee”, zei Postma. “Ik probeerde mee te gaan, maar hij ging me te snel. Toen ik het wat rustiger aan deed, bleek dat het weer te langzaam was.”

Postma finishte in 6.49,09 minuten, ruim vijf seconden achter Dittrich. Op de 500 meter reed de Europees kampioen wel een snelle tijd. Zijn 37,36 seconden was goed voor zilver, achter winnaar Kyou-Hyuk Lee uit Zuid-Korea, en voor de Japanner Shirahata. Tijdens het EK in Heerenveen legde Postma vorige maand met een zege op de 500 meter al een stevige basis voor zijn titel, in Nagano kon hij die stunt niet herhalen. Na twee afstanden zijn de onderlinge verschillen in de top van het klassement gering, stelde Postma vast. “Als ik morgen iets minder rijd en een steekje laat vallen, komen er in het klassement zo drie schaatsers over me heen. Dat motiveert me wel om scherp te blijven.”

De persoonlijke records van de top-vier in het klassement (Postma, Shirahata, de Amerikaan Boutiette en Ritsma) liggen dicht bij elkaar. Op de 1.500 meter en de tien kilometer heeft Postma als snelste tijden ooit 1.51,96 en 14.11,56 gereden, Shirahata 1.51,74 en 13.58,01, Boutiette 1.51,25 en 14.15,27 en Ritsma 1.51,60 en 13.47,14.

De derde Nederlandse deelnemer, Falko Zandstra, sprak al op de eerste van drie wedstrijddagen van een 'teleurstellend' toernooi. “De benen raakten in één keer vol”, vertelde hij na afloop van de vijf kilometer. Zandstra reed een tijd van 7.01,35 minuut en eindigde op een desastreuze tweeëntwintigste plaats. “Op een gegeven moment raakte ik het ijs niet meer, ik gleed er overheen. Je probeert af te zetten, maar je punt glijdt gewoon weg”, zei hij over zijn machteloze slagen op het ijs. Het zachte ijs wilde hij niet de schuld geven van zijn debacle. “Ik denk dat het nog met mijn griep van een maand geleden te maken heeft.” In de tussenstand staat Zandstra op de twaalfde plaats.

Annamarie Thomas won vanochtend glansrijk de 500 meter. Morgen staat voor de vrouwen de 1.500 en de 3.000 meter op het programma, zondag de afsluitende vijf kilometer. Vrijwel alle vrouwen gingen op klapschaatsen van start, zo niet Thomas. Eerder deze week had ze de klapschaatsen nog geprobeerd, maar toen ze daarbij last van haar knieën kreeg, werden ze weer snel verruild voor het conventionele paar.

Tonny de Jong reed een persoonlijk record op de 500 meter, maar verloor de rit van regerend wereldkampioene Gunda Niemann. De Duitse lijkt op weg naar haar zesde wereldtitel, dit keer op klapschaatsen. Niemann werd tweede achter Thomas, De Jong eindigde als zesde. “Het is hier een stuk spannender dan op het EK”, zei De Jong, die vorige maand Niemann als Europees kampioene onttroonde. Barbara de Loor eindigde met een persoonlijk record als achttiende.

    • Ward op den Brouw