Heineken grijpt naast brouwer Pripps

Het Zweedse autoconcern Volvo verkoopt zijn belang van 55 procent in Pripps Ringnes, de grootste bierproducent in Scandinavië, aan de Noorse onderneming Orkla.

Dat hebben de bedrijven vrijdag bekendgemaakt. Ook Heineken had interesse in Pripps, al heeft de Nederlandse brouwer dat nooit officieel toegegeven. Orkla had al 45 procent van Pripps Ringnes. Voor het belang van Volvo betaalt het bedrijf vier miljard Noorse kroon (ruim 1,1 miljard gulden).

Pripps Ringnes boekte vorig jaar een bedrijfsresultaat van 711 miljoen Zweedse kroon (180 miljoen gulden) op een omzet van 7,5 miljard kroon (1,9 miljard gulden).

Volvo, dat al geruime tijd bezig is zijn belangen buiten de autosector af te stoten, verkocht twee jaar geleden de levensmiddelenbedrijven Procordia Food en Abba Seafood aan Orkla. Pripps en Orkla's drankendochter Ringnes werden ondergebracht in een gezamenlijke onderneming.