Grootste Duitse drankenbedrijf gaat saneren

MÜNCHEN, 14 FEBR. Brau und Brunnen, het grootste drankenconcern in Duitsland, heeft besloten tot radicale maatregelen om de malaise op de biermarkt het hoofd te bieden. Het bedrijf sluit de gerenommeerde brouwerij Bavaria-St. Pauli in Hamburg en vervangt topman Friedrich Ebeling door een bestuurder met een reputatie als harde saneerder.

De besluiten vielen gisteren tijdens een vergadering van de raad van commissarissen. Brau und Brunnen, producent van bier en frisdranken, raakte in 1995 diep in de rode cijfers door de overcapaciteit op de Duitse biermarkt. Onder Ebeling kocht Brau und Brunnen de ene brouwerij na de andere. Bavaria-St. Pauli werd in 1994 ingelijfd voor 400 miljoen mark. Het ging Brau und Brunnen er vooral om het “premium”-merk Jever in huis te halen. Dat moet nu samen met een ander merk in het duurdere marktsegment, Brinkhoff No.1, de speerpunt worden in de toekomstige strategie. Ongeveer de helft van de overige merken wil Brau und Brunnen kwijt. Topman Ebeling (62) bood de raad van commissarissen na elf jaar zijn ontslag aan en wordt in juli opgevolgd door de Rainer Verstynen (52), die zijn sporen als saneerder verdiende bij het textielbedrijf Dierig in Augsburg. (KRF)