Een van 14 gijzelaars in Tadzjikistan zou zijn doodgeschoten

DOESJANBE, 14 FEBR. De Tadzjiekse rebellen die veertien Russische, Westerse en Tadzjiekse gijzelaars in hun macht hebben, hebben gezegd een van die gijzelaars te hebben doodgeschoten. Twee van de gijzelaars - journalisten van de Russische persbureaus Itar-Tass en Interfax - meldden gisteren in telefoongesprekken met hun redacties dat een van de gijzelaars door de rebellen was gedood. Vanochtend werd dat nieuws bevestigd door de rebellen zelf in hun contacten met personeel van de Verenigde Naties in de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe.

Ondanks die drie meldingen blijven de VN en diverse betrokken regeringen sceptisch. De meldingen worden niet zonder meer geloofd - een Zwitserse woordvoerder noemde ze zelfs ongeloofwaardig - omdat ze de bedoeling kunnen hebben het onderhandelingsproces onder druk te zetten. Bern liet vanochtend weten dat de twee Zwitserse gijzelaars een teken van leven hebben gegeven.

Rusland maakt zich grote zorgen over de crisis. Premier Tsjernomyrdin zei gisteren dat Rusland alles zal doen om de gijzelaars vrij te krijgen. De Russische troepen in Tadzjikistan zijn in staat van paraatheid gebracht.

De gijzelingscrisis in Tadzjikistan begon begin vorige week toen rebellen van een islamitische groep vijf medewerkers van de VN, onder wie vier buitenlandse militaire waarnemers, gijzelden. Een dag later namen ze ook vier Russische journalisten en hun chauffeur en twee medewerkers van het Rode Kruis in gijzeling. Nog een lag later werden in Doesjanbe vier medewerkers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR ontvoerd en nog later voegden de rebellen de Tadzjiekse minister van Veiligheid bij de groep gijzelaars. Drie gijzelaars, twee Rode Kruis-medewerkers en een Oostenrijkse militaire waarnemer van de VN die tijdens de gijzeling ziek was geworden, zijn inmiddels vrijgelaten, maar de anderen, onder wie naast de Tadzjieken en de Russen twee Zwitsers, een Nigeriaan en een Oekraïener, worden nog steeds vastgehouden. De ontvoerders hebben aangekondigd vijf Russische journalisten en een van de acht medewerkers van de VN te zullen vrijlaten als gebaar van goede wil, maar dit is nog niet gebeurd.

De rebellen - leden van een groep die wordt geleid door de gebroeders Rizvon en Bachram Sadirov - eisen in ruil voor de vrijlating van de gijzelaars de overbrenging van 35 leden van hun groep van Afghanistan naar hun basis in Tadjikistan. De Tadzjiekse regering zegt alles te zullen doen om aan die eis gevolg te geven. De 35 rebellen zijn inmiddels per helikopter uit Afghanistan opgehaald en naar Tadzjikistan, maar ze zijn nog niet vrijgelaten, omdat afgevaardigden van de Tadzjiekse regering en de rebellen het nog niet eens konden worden over de details van die vrijlating. (Reuter)