Deal KNVB en Endemol omstreden

ROTTERDAM, 14 FEBR. De 'deal' tussen de KNVB en Endemol over de productie van voetbalwedstrijden voor televisie staat op losse schroeven. De concurerende tv-producent IDTV verzet zich hevig en krijgt van Ajax de mogelijkheid live-thuiswedstrijden in beeld te brengen.

Directeur Harry de Winter van IDTV bevestigt dat zijn bedrijf (voor een belangrijk deel in handen van uitgever VNU) de live-registratie op 14 maart gaat verzorgen van de competitie wedstrijd van de landskampioen tegen Roda JC, een duel dat waarschijnlijk op FilmNet wordt uitgezonden. Net als op het gebied van de uitzendrechten vindt Ajax dat ze zelf beschikt over de productierechten van live-wedstrijden. “In mijn ogen heeft de KNVB dingen verkocht die we niet hebben afgesproken. Maar dat is niet de eerste keer”, zegt Ajax-directeur Maarten Oldenhof die over de kwestie een brief aan de KNVB heeft gestuurd.

Het KNVB-bestuur lijkt zichzelf opnieuw in de problemen te hebben gebracht door eerder deze week Endemol voor een periode van 5 jaar de garantie te geven de registratie te mogen doen van de wedstrijden uit de eerste divisie, de Amstel Cup en die van het Nederlands elftal. Die garantie was nodig om met Endemol en andere aandeelhouders van het in december gestopte Sport7 tot een regeling van de schade te komen. Endemol wil koste wat kost de speciaal voor sportregistraties opgerichte divisie Endemol Sports aan het werk houden. Ajax is dit seizoen weliswaar uitgeschakeld voor de Amstel Cup, maar volgend jaar dreigt een botsing om de productie.

De Winter reageert uiterst getergd op de overeenstemming tussen KNVB en Endemol, die overigens nog door de betaalde voetbalclubs moet worden goedgekeurd, en overweegt juridische stappen om de transactie te verhinderen. Een brief naar minister Wijers (Economische Zaken) wordt vandaag verstuurd: “Dit is absoluut kartelvorming. Het is de volgende stap van Endemol richting monopolisering van de televisiemarkt. En nu is het echt een stap te ver.” De Winter spreekt van een zeer onrechtvaardige situatie omdat de KNVB “onderhands” afspraken heeft gemaakt met Endemol. Bij de vorige verkoop van voetbalrechten in februari '96 kregen alle televisieproducenten de gelegenheid een bieding uit te brengen op de productie van voetbaluitzendingen. Ook de Holland Media Groep (RTL en Veronica) en SBS6 die uitzendingen hebben verbaasd gereageerd op de overeenkomst tussen Endemol en de KNVB. Zij denken dat zijzelf de productierechten hebben bemachtigd toen zij vorige week de uitzendrechten verwierven. Hetzelfde geldt voor Programma-directeur Ruurd Bierman van de NOS die het “zinvol” noemt als behalve de productie van de samenvattingen voor de PTT-Telecompetitie ook de live-registratie mee is verkocht. “Anders moeten twee cameraploegen dezelfde wedstrijd verslaan.”

Directeur Paul Kenninck van Nethold, die nog met de KNVB tot overeenstemming moet komen voor live-uitzendingen voor het abonneekanaal FilmNet, vindt alle ophef wat overdreven en is juist blij dat er een alomvattende afspraak over productie is gemaakt: “Mijn scherm wordt gevuld met verschillende manieren van productie als de clubs zich appart gaan committeren aan producenten als IDTV, Stokvis of D&D. Dat kan niet de bedoeling zijn.” Voor de productie van haar live-wedstrijden spreekt Nethold op dit moment met zowel de NOS als Endemol Sports om de productie te gaan doen. “Ik wil dat eerlijk verdelen op fifty-fifty basis.”

    • Jaco Alberts