De affaire

Dat de superfraude van enkele tientallen miljoenen guldens bij ABN Amro nu net in het kantoor aan de Amsterdamse Sarphatistraat moest gebeuren. De mooiste straat van Europa, zegt iemand in Nescio's De Uitvreter. Oudere lezers kennen Sarphati's naam nog van de geschiedenisles.

Hij was arts, ondernemer (Amstel Hotel, Paleis van Volksvlijt) en legde in 1863 de basis voor de Nederlandsche Crediet- en Deposito-Bank, die naar de toenmalige mode ook aandelenparticipaties in bedrijven nam. Echt succesvol in Nederland was de bank niet, maar dankzij de fusie met de Banque de Paris in 1872 ontstond de Banque de Paris en des Pays-Bas (tegenwoordig Paribas). Een authentieke banque d'affaires.

De ene affaire baarde deze week de volgende. De rel met De Telegraaf over een vermeende, later gerectificeerde nieuwe mega fraude bij de bank is pikant: anderhalf jaar geleden wierp ABN Amro zich nog op als partner van de uitgever van De Telegraaf om de kranten van de Dagbladunie te kopen. Nu dreigde de bank met een schadeclaim.

ABN Amro voelde zich in haar goede naam aangetast, maar hoe moeten de erven Sarphati zich voelen? Het gewraakte bankkantoor staat tussen zijn levenswerken. Schuin tegenover het Amstel Hotel. Verderop een groot ziekenhuis. En aan het begin van de straat stond vroeger het Paleis voor Volksvlijt, en nu de burcht van De Nederlandsche Bank. Vanuit hun Kraaienest op de bovenste etage kijken de toezichthouders recht in de bank waar de fraude werd gepleegd.

    • Menno Tamminga