Damrak schakelt nog een tandje bij

AMSTERDAM, 14 FEBR. Het zat er al een tijdje in: het Dow Jones-gemiddelde doorbrak gisteren de grens van 7000 punten in dezelfde week als de AEX-index door de 700 punten ging. De Dow sloot gisteren op 7022,44 punten. Het Damrak stond vandaag tegen het middaguur op 719 punten, ruim 6,5 punten hoger dan het recordslot van gisteren.

In guldens gerekend behoorden zowel Wall Street als het Damrak, sinds in Amsterdam op 12 november de grens van 600 punten werd overschreden, tot de best presterende beurzen van de industriewereld. Amerikaanse aandelen gingen met 24,1 procent omhoog, Nederlandse met 20,4 procent. Londen deed het even goed, Milaan presteerde het best met een koersstijging van ruim 27 procent in guldens.

Het zijn vooral omgevingsfactoren die de AEX-index de laatste drie maanden hebben beïnvloed. De dollar, een belangrijke factor op het Damrak omdat veel grote beursfondsen flinke dollarverdiensten hebben of in de VS een dollar-notering hebben, steeg van 1,69 gulden naar bijna 1,90 gulden vanmorgen. Dat is de hoogste koers in twee jaar tijd. De rente op de kapitaalmarkt, die de aantrekkelijkheid van obligaties ten opzichte van aandelen weergeeft en een indicator is voor de financieringslasten van de genoteerde bedrijven, daalde van 5,79 procent naar 5,4 procent vanmorgen voor de tienjarige staatslening. Zo laag is de rente op de kapitaalmarkt in meer dan dertig jaar niet geweest. En op Wall Street, dat de laatste jaren sterk de toon zet voor het Damrak, ging het Dow Jones-gemiddelde omhoog van 6266,04 punten naar 7022,44 punten. Dat is, evenals het Damrak, een nieuw record.

Tegen zoveel omgevingsgeweld kan zelfs de grootste pessimist niet op. Van alle AEX-fondsen daalde er dan ook welgeteld één in koers sinds 12 november, en dat was Heineken. Akzo voert de AEX-ranglijst aan met een koerssprong van ruim 33 procent, gevolgd door Philips met 30 procent.

Alan Greenspan, de voorzitter van de Amerikaanse centrale banken, nam afgelopen december de term 'irrationele uitbundigheid' in de mond toen hij sprak over de Amerikaanse aandelenkoersen. Lijkt die aanduiding langzamerhand ook niet van toepassing te worden op het Damrak? Het resultaat van de voortdurende stijging van de koersen daar is dat intussen 20,6 maal de historische winst per aandeel wordt betaald in Amsterdam. Hoger was de koers-winstverhouding nooit, en dit waarderingscijfer is nu even hoog als dat in de Verenigde Staten.

Zo'n recordstand geldt ook voor een andere belangrijke indicator. Dat is het dividendrendement, het dividend als percentage van de koers. Deze staat in Amsterdam nu op een dieptepunt van 2,26 procent. Omdat dividend in de Europese traditie een belangrijkere rol speelt dan in de Amerikaanse, is het dividendrendement op Wall Street nog veel lager. Hier luidt de recordstand nu 1,8 procent. Vergeleken met de rente op de kapitaalmarkt zijn aandelen in Amsterdam nu het duurste sinds 9 januari 1995. Op Wall Street waren aandelen volgens deze vergelijking nog nooit zo duur als nu - 1987 incluis. De zakenbank MeesPierson zei twee weken geleden nog uit te gaan van een stand voor de AEX van 650 punten tegen het eind van het jaar.

Maar er zijn ook andere geluiden te horen. M. Molenaar, hoofd research van de effectenbank Theodoor Gilissen, tekent aan dat de historische koers-winstverhouding moet worden gecorrigeerd voor een verwachte winststijging voor de AEX-fondsen van 15 procent dit jaar. Op basis van een vergelijking met het rendement op obligaties komt hij op dit moment op een fair value voor de index van 760 punten. “Er zit op dit moment dus nog potentie in voor een verdere koersstijging.” Bovendien kunnen de bedrijfswinsten volgens Molenaar nog hoger uitvallen, en niet met 15 procent maar met wellicht 20 procent toenemen vanwege het positieve effect van de sterk gestegen dollar en het pond sterling op de winstgevendheid van de AEX-fondsen.

    • Maarten Schinkel