CULINAIRE ONTDEKKINGSREIS IN LONDEN

Vorig jaar werden er in Londen 69 nieuwe restaurants geopend, die door een tamelijk kleine elitetopgroep worden bezocht. Er zijn namelijk zo'n 15.000 mensen die regelmatig toprestaurants bezoeken en steeds wat anders willen.

Of al die nieuwe restaurants blijvertjes zijn is dus nog maar de vraag. Overal in Londen kun je overigens voor een heel redelijk bedrag uitstekend 'fast food' eten bij 'Pret A Manger', waar ze gezond eten en drinken, zonder conserveringsmiddelen en andere toevoegingen verkopen dat je ter plekke, in een chroom-design omgeving, kunt nuttigen of mee kunt nemen. Het concept van de Pret A Manger-keten, die sinds 1986 bestaat, doet denken aan The Body Shop. Als je er milieubewust naar toe gaat doe je nog goed ook. Als je er niet gaat eten ook, want al het eten dat niet is verkocht wordt diezelfde dag nog per vrachtauto naar opvangcentra voor daklozen gebracht. Pret A Manger kreeg in de gids 'Just a Bite Guide' van Egon Ronay terecht een ster. Ik noem enkele dingen die op het menu staan: walnotenbrood, gemarmerd tomatenbrood met fetakaas, rode ui en Italiaanse tomaten, tonijnpastasalade van verse pasta en verantwoord gevangen tonijn, stokbrood met ham, die werd ingesmeerd met honing en bestoken met kruidnagels in een oven werd geroosterd, en uiteraard ook gerookte zalm met waterkers en chocolade fudge cake. Binnenkort een recept van deze ideale 'broodjeswinkel', die ook wel kortweg 'Pret' wordt genoemd.

    • Anne Scheepmaker