Boerenleider ziet einde varkenspest

BOEKEL, 14 FEBR. Voorzitter A. Vermeer van de Noordbrabantse christelijke boerenbond is “voorzichtig optimistisch” dat de varkenspest tot staan is gebracht.

Hij leidt dat af uit het feit dat er ondanks de controle door 130 dierenartsen de laatste vier dagen geen nieuwe bedrijven met varkenspest meer zijn bijgekomen. Het bedrijf in Best, waar woensdag nog de ziekte werd vastgesteld, telt volgens Vermeer niet mee omdat het ging om een filiaal van een besmette varkenshouderij in Odiliapeel dat ligt in het gebied waar de pest voor het eerst werd geconstateerd.

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft tot gisteren 112 overtredingen van het verbod op het vervoer van varkens en van mest vastgesteld. De AID heeft de controle op de naleving van het exportverbod aan de grens met België verscherpt. Met de politieregio's in de grensstreek en met de zogenoemde vliegende brigades van de marechaussee zijn daarover afspraken gemaakt. De AID acht de kans om varkens de grens over te brengen “uiterst klein” omdat de rijksdienst voor de keuring van vee en vlees geen exportvergunningen meer afgeeft en de ontvangende landen zonder die vergunningen geen varkens accepteren. Bovendien zijn de autoriteiten in met name België en Duitsland alert.

Het inspectieteam van de Europese Unie, dat moet bekijken hoe Nederland de varkenspest aanpakt, komt zondagavond aan. Het zal waarschijnlijk tot dinsdag aan het werk zijn. De bevindingen van het team zullen een grote rol spelen in de discussie volgende week over de verlenging dan wel opheffing van het donderdag ingestelde exportverbod voor Nederlandse varkens.

Voorzitter G. Doornbos van LTO-Nederland, die gisteren een bezoek aan de besmette gebieden in Noord-Brabant bracht, stelde vast dat onder de boeren grote angst bestaat. “Ze durven nauwelijks nog anders dan telefonisch met elkaar in contact te treden uit angst dat de pest wordt vespreid”, aldus Doornbos.