Besluit over Brcko jaar uitgesteld

ROME, 14 FEBR. Pas over een jaar wordt een definitief besluit genomen over de stad Brcko. De Bosnische Serviërs, die de stad nu in handen hebben, moeten in de stad internationale supervisie door vredescoördinatir Carl Bildt toestaan en aan enkele andere voorwaarden voldoen.

Dat heeft Roberts Owen, voorzitter van de internationale arbitragecommissie voor Brcko, vandaag in Rome bekendgemaakt. “Er zijn geen winnaars en geen verliezers”, aldus Owen. Gisteren was door diplomaten gemeld dat de commissie de stad definitief aan de Serviërs had toegewezen. Owen motiveerde het uitstel vanmiddag met het argument dat de tijd moet bijdragen tot het verminderen van de spanningen.

In wezen verlengt het besluit van de commissie de status quo rond Brcko. Het bewind van de Serviërs wordt afhankelijk gemaakt van hun “goede gedrag”. Ze moeten instemmen met supervisie door Bildt, die de beschikking krijgt over politie-eenheden, ze moeten de verdreven vluchtelingen toestaan hun woningen weer te betrekken en ze moeten de moslim-Kroatische federatie vrije doorgang verlenen over de Sava, de rivier waaraan Brcko ligt.

Duizenden Bosnische moslims die in de loop van de oorlog zijn verdreven uit Brcko willen een mars op de stad organiseren. Ze willen zich weer in de stad vestigen en hebben de internationale vredesmacht SFOR gevraagd hen daarbij niet te hinderen. Met die aankondiging reageerden de vluchtelingen gisteren op het nieuws over Brcko. De vluchtelingen, die na de verovering van Brcko door de Serviërs zijn verdreven, beschuldigden de arbitragecommissie gisteren hen te hebben 'verraden' door de 'etnische zuivering' door de Serviërs te 'belonen'.

Met het oog op het dreigement van de vluchtelingen hebben de SFOR-eenheden in het gebied van Brcko hun patrouilles versterkt. Rond duizend uit Brcko verdreven moslims verzamelden zich gisteren bij het SFOR-kamp McGovern, enkele kilometers van Brcko. Amerikaanse militairen van de internationale vredesmacht hebben de weg naar Brcko afgesloten.

De Bosnische president, Alija Izetbegovic blijkt op 14 januari al te hebben gedreigd af te treden als Brcko aan de Serviërs zou worden toegewezen. Hij deed dat in een brief aan de leiders van de landen van de Contactgroep voor Bosnië (de VS, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland). Het Bosnische persbureau Onasa maakte de inhoud van die brief gisteren bekend.

Brcko is van groot strategisch belang. De stad beheerst de smalle corridor die de gebieden van de Serviërs in Noord-Bosnië verbindt met de Servische gebieden in Oost-Bosnië en met Servië zelf. Als de stad aan de moslims zou zijn toegewezen, zou het gebied van de Bosnische Serviërs in Noord-Bosnië zijn afgesneden. De Serviërs hebben steeds gezegd voor Brcko desnoods een nieuwe oorlog te zullen ontketenen. (Reuter, AP, AFP)