Beschuldiging van Dasa: Boeing zit nieuw project Airbus dwars

ROTTERDAM, 14 FEBR. Het Duitse Daimler-Benz Aerospace (Dasa) beschuldigt Boeing en partner McDonnell Douglas ervan druk uit te oefenen op een van hun Amerikaanse toeleveranciers om niet deel te nemen in het A3XX-project van Airbus voor de bouw van een superjumbo.

Dasa-topman Manfred Bischoff zei dat gisteren in München waar hij meldde dat zijn bedrijf het afgelopen boekjaar eindelijk weer winst heeft gemaakt, al worden de exacte cijfers pas medio april bekendgemaakt.

Bischoff wilde niet zeggen welk Amerikaans bedrijf door Boeing onder druk is gezet maar aangenomen wordt dat dit Northrop Grumman is. Airbus zoekt medefinanciers voor de op 8 à 10 miljard dollar geraamde ontwikkeling van zijn A3XX, die 550 passagiers moet kunnen vervoeren. In de VS zijn dat Northrop Grumman en Lockheed Martin.

Northrop Grumman maakt voor Boeing rompdelen van de Boeing B-747. Volgens Bischoff heeft de grote vliegtuigbouwer uit Seattle daarvan gebruik gemaakt om Northrop Grumman onder druk te zetten en zo samenwerking met Airbus onmogelijk te maken. De Dasa-bestuursvoorzitter zei dat dit incident illustreert hoe machtig Boeing is geworden, nadat het onlangs McDonnell Douglas overnam. Bischoffs opmerking komt nu deze mega-overname zowel in Washington als in Brussel wordt bekeken door de anti-kartelautoriteiten.

Bischoff zei verder dat Boeing bij het onder druk zetten van potentiële Amerikaanse partners voor Airbus niet zozeer gebruik maakt van directe dreigementen, maar meer bedekte toespelingen. Bischoff: “Je kunt zakenpartners bedreigen maar dat zou illegaal zijn. Je kunt ook zeggen dat je samenwerking met Airbus niet op prijs stelt. Het resultaat is hetzelfde.”

Boeing zei gisteren in een reactie dat het zijn partners “niet kan verbieden zaken te doen met andere bedrijven”. Maar het voegde daaraan toe dat zijn toeleveranciers zich in hun contacten met derden wel “moeten houden aan gemaakte afspraken ter bescherming van Boeings informatie of processen”.

Zowel Northrop Grumman als Lockheed Martin heeft nog niet publiekelijk gereageerd op aanbiedingen van Airbus om risicodragend deel te nemen in het A3XX-project. Fokker Aviation, het Belgische Belair en het Italiaanse Alenia hebben wel positief gereageerd. Airbus is nog in gesprek met de Zuidkoreaanse luchtvaartindustrie en met het Zweedse Saab. Boeing staakte vorige maand een eigen project voor de ontwikkeling van een 747-500/600X-project voor de bouw van een superjumbo omdat daar te weinig vraag naar zou zijn.