Akkoord centrale Curaçao

WILLEMSTAD, 14 FEBR. De Curaçaose overheid heeft woensdag een concept-overeenkomst getekend met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij over de bouw van een nieuwe water- en elektriciteitscentrale. Het is het grootste en duurste project dat ooit op Curaçao is uitgevoerd.

De totale kosten bedragen ruim 400 miljoen gulden. Behalve de olieraffinaderij zal de centrale het hele eiland voorzien van water en elektriciteit. De bouw begint naar verwachting over enkele maanden. De nieuwe centrale is van enorm belang voor de olieraffinaderij die sedert 1986 wordt gehuurd door de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdV SA (Petroleos de Venezuela Sociedad Anonima). De operationale kosten kunnen met behulp van de centrale fors omlaag. De nieuwe centrale was door de Venezolanen een voorwaarde voor het voortzetten van het huurcontract. Door de daarin opgenomen ontbindingsclausule is Curaçao verplicht de water- en energieinstallatie te bouwen op het raffinaderijterrein. De Curaçaose overheid moet nu nog een contract tekenen met een buitenlands consortium over de bouw van de nieuwe centrale. Het is vrij zeker dat de opdracht in handen komt van een consortium, waarin twee Amerikaanse bedrijven 90 procent van de aandelen bezitten. Het Nederlandse Stork, dat interesse had getoond, komt er niet voor in aanmerking. (ANP)