7000 en 700 punten: recordweek voor Dow Jones-gemiddelde en AEX-index; Beurs geeft goeroe Acampora gelijk

NEW YORK, 14 FEBR. Ralph Acampora is geheel door het dolle heen. Gisteren sloot het Dow Jones-gemiddelde van dertig grootste industriële fondsen voor het eerst boven de 7000 punten.

Acampora voorspelde twee jaar geleden dat dat zou gebeuren, maar iedereen verklaarde hem toen voor gek. “Het is natuurlijk gewoon maar een rond getal, maar we hebben het er hier al twee jaar over”, aldus Acampora, technisch analist bij Prudential Securities.

In juni 1995 publiceerde Acampora het rapport 'Dow 7.000' waarin hij voorspelde dat het industrieel gemiddelde van de New York Stock Exchange in 1998 de 7.000 zou passeren. Het Dow Jones-gemiddelde, de meest toonaangevende graadmeter van Wall Street, stond toen op 4.200. Dat die 7.000 nu al is bereikt moedigt Acampora alleen maar aan om bullish te blijven. “Ik voorspel dat we met de jaarwisseling op 8.250 punten staan”, aldus Acampora.

Na een flinke stijging woensdag zette het Dow Jones-gemiddelde gisteren zijn opmars voort, gesteund door economische cijfers die wijzen op een langzame groei. Beleggers houden daarvan omdat dat ervoor zorgt dat het aan het rentefront rustig blijft.

De bankaandelen, de farmaceutische fondsen, de technologie-aandelen en General Motors droegen bij aan de stijging. De Dow sloot op 7.022,44, een stijging van 60,81 punten.

“Dit is zo fantastisch”, aldus Acampora (55), die al dertig jaar in het vak zit. Hij studeerde een paar jaar theologie, geschiedenis en politicologie voordat hij in de financiële industrie terechtkwam. Hij zegt het te danken te hebben aan zijn opleiding dat hij tot zijn inzichten kwam. Acampora: “Dit is het soort bull-markt die we één keer per generatie zien. De vorige keer dat we iets dergelijks zagen was begin jaren zestig.”

Acampora kwam op zijn idee voor het rapport 'Dow 7.000' aan het einde van 1994. “Het Orange-Countyschandaal ontplofte, je had de Mexico-crisis, de dollar bereikte nieuwe dieptepunten maar het Dow Jones-gemiddelde bleef stijgen. Ik dacht: wat is hier aan de hand?” Acampora dook de bibliotheek in en zag allerlei parallellen met de periode begin jaren zestig. Ook toen was er lage inflatie, lage rente en noodzaak tot samenwerking tussen een Republikeins congres en een Democratische president.

De stijging is nog niet ten einde. Volgens Acampora zijn de leiders in de Dow-Jonesgroep aandelen die nog steeds potentie hebben. Hij verwacht van zeventien van de dertig fondsen dat die de komende maanden nog in koers zullen stijgen.

General Electric, Eastman Kodak, Coca Cola, J.P. Morgan, American Express zijn volgens Acampora allemaal aantrekkelijk. Daarnaast ziet hij nog steeds nieuwe geldstromen in aandelen gaan. Ook uit het buitenland groeit het beleggingskapitaal.

De derde factor die voor hem een rol speelt is dat de meeste beleggers niet optimistisch meer zijn. “Daar houd ik van”, aldus Acampora. “Ik ga graag tegen de stroom in. Als iedereen bullish is, moet je oppassen.”

Acampora heeft op dit moment een voorkeur voor bankaandelen, zoals Citicorp en Hibernian. De telecommunicatie-aandelen, zoals Sprint, GTE en Southwestern Bell vindt hij ook aantrekkelijk.

Verder noemt hij de winkeliersaandelen Sears, Krogers en vindt hij dat de sectoren papier en farmaceutica mogelijkheden bieden. “Deze markt heeft nog tien tot twaalf maanden”, zegt Acampora. “Ik zeg tegen iedereen: 'Blijf, want we gaan nog hoger.' In de tweede helft van dit jaar verwacht ik dat de middelgrote en de kleinere fondsen wat rendement betreft beter zullen gaan presteren dan de blue chips.”

De stijging van het Dow Jones-gemiddelde is zo enorm dat de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zenuwachtig begint te worden. Begin december waarschuwde de voorzitter van de Fed, Alan Greenspan, dan ook voor een te snelle opmars van de koersen.

    • Lucas Ligtenberg