Zola matchwinner tegen Engeland

ROTTERDAM, 13 FEBR. De terugkeer naar Engeland van de Italiaanse voetbalploeg na het mislukte Europees kampioenschap is een groot succes geworden. De Azzurri wonnen op het uitverkochte Wembley (75.055 toeschouwers) een WK-kwalificatiewedstrijd met 1-0. Uitgerekend Gianfranco Zola was de matchwinner.

Mede door zijn gemiste strafschop tegen Duitsland werd Italië afgelopen zomer in de eerste ronde van het EK uitgeschakeld. “Zola heeft maar een kleine kans nodig”, zei zijn trainer bij Chelsea, Ruud Gullit.

Een lange pass van Costacurta viel in de 20ste minuut tussen de Engelse verdedigers Campbell en Pearce in en werd opgevangen door Zola. De slechts 1,65 meter lange Italiaan aarzelde niet en schoot de bal in de korte hoek. Doelman Ian Walker was kansloos. Hij verving eerste keeper David Seaman die vlak voor de wedstrijd met een knieblessure afhaakte. Engeland miste ook de geblesseerde laatste man Tony Adams en spelmaker Paul Gascoigne.

De zege van de Italianen was verdiend. De nieuwe bondscoach Cesare Maldini, vader van aanvoerder Paolo, liet zijn ploeg met drie centrale verdedigers spelen en mede daardoor kon Engeland ondanks een veldoverwicht weinig uithalen voor het Italiaanse doel. “We kregen een paar halve kansen, maar echt kwamen we er niet door”, zei de Engelse topscorer Alan Shearer. Een van de beste mogelijkheden voor de thuisploeg deed zich vlak voor rust voor toen doelman Peruzzi verkeerd uitkwam en Le Tissier kon inkoppen. De bal ging over.

Niet eerder had Engeland op Wembley een WK-kwalificatieduel verloren. Sinds 1950 waren er 28 van die wedstrijden in Londen gespeeld. Italië is in groep 2 nog ongeslagen. Alleen de nummer een plaatst zich rechtstreeks voor de eindronde in Frankrijk.