Voorkeur; Theater

WESP VAN HOUT Armando en Cherry Duyns, stemmiger dan ooit, nemen afscheid van Herenleed, na 25 jaar weemoed en verlangen, moedwil en misverstand. 14 febr Leeuwarden De Harmonie, 16 febr Eindhoven Stadsschouwburg, 18 febr Nijmegen Stadsschouwburg, 19 febr Meppel Ogterop, 20 febr Delft De Veste.

EELT Puntige tragi-komedie van Hetty Heyting, Martin van den Ham en Jon van Eerd over de pijnlijke geheimen van twee broers en hun zus. 14 febr Bergen op Zoom De Maagd, 19 febr Hoorn Het Park, 20 febr Purmerend Purmaryn.

A CLOCKWORK ORANGE Gespierde jongerenversie van Anthony Burgess' boek over adolescentengeweld. Engelstalig, met de boodschap die in de verfilming ontbrak: dat het allemaal vanzelf overgaat zodra die punks volwassen zijn. 17 febr Winschoten De Klinker, 18 febr Emmen De Muzeval, 19 febr Enschede Twentse Schouwburg, 20 febr Apeldoorn Orpheus.

WINGS OF WAX De dichter W.H.Auden en Brueghels 'Icarus' inspireerden Jirí Kylián tot een nieuw meesterwerk: 'Wings of wax'. Een ondersteboven hangende boom haalt hierin het luchtruim naar de toneelvloer. Dit zwerk wordt door de superbe dansers van NDT 1 in radeloze vaart doorkruist. Hans van Manen blijft in dit programma binnenshuis met zijn ingetogen 'Kammerballett', terwijl Billy Forsythe met het extroverte 'Say bye-bye' weer de straat opzoekt. 15 febr Heerlen Stadsschouwburg, 18 febr Den Bosch Theater a/d Parade, 20 febr Tilburg Schouwburg.

LANG LEVE DE OPERA Fijnzinnig vertoon van virtuositeit in een fonkelende tweepersoons-musical met Jasperina de Jong en Lieuwe Visser, geschreven door Ivo de Wijs en Joop Stokkermans. 14 febr Barendrecht Het Kruispunt, 17 t/m 19 febr Amsterdam Stadsschouwburg.

DYNAMISCHE DANS Nederlands Dans Theater 2 brengt vuurwerk met 'Solo', een swingende estafette voor drie 'kwajongens' van Hans van Manen en Jirí Kyliáns 'Un Ballo'. Tijd voor bezinning geeft het pregnante, dwingende dansstuk 'Sammenfall' van Johan Inger en Joe Kanamori's aangrijpende 'Under the Marron Tree'. Het radde en gladde ballet 'Volubilis' van Lionel Hoche opent het goed gevulde programma. 15 febr Alkmaar CC de Vest, 19 febr Arnhem Schouwburg, 20 febr Enschede Twentse Schouwburg.

AMANDA Een monoloog van Walter van den Broeck, gespeeld door Ingeborg Elzevier. Fraaie toneeltekst over een Mexicaanse vrouw die ooit gehuwd is geweest met een Belgische man. Voorstelling over het dilemma tussen passiviteit en slagvaardigheid. Ingeborg Elzevier speelt een mooie, ingetogen en ook opstandige rol. 18 febr Amstelveen Cultureel Centrum.

HOERA WE ZIJN NORMAAL Charmante collage van liedjes van Annie M.G. Schmidt, gespeeld en gezongen door Simone Kleinsma, Marjol Flore, Anne-Mieke Ruyten, Serge Henri Valcke, Bas Groenenberg en Marc Krone. T/m 20 febr Amsterdam Nieuwe de la Mar.

SURPRISE Introdans viert dit seizoen zijn zilveren jubileum met drie feestelijke programma's. 'Surprise' is de 2e voorstelling. Hieraan geven niet alleen de verrassend fraaie, nieuwe balletten van Ted Brandsen, Conny Janssen en Jorma Uotinen, en ook een vernieuwd werk van Ton Wiggers, een gulden randje, maar vooral de gedreven prestaties van de dansers. 15 febr Roosendaal Schouwburg De Kring, 20 febr Amsterdam Stadsschouwburg.

DE VIER JAARGETIJDEN Vindingrijk sample-cabaret van Hans Liberg over de popularisering van de klassieken, met een mezzo-sopraan in tule en een ballerina in tutu. 14 febr Rijswijk Schouwburg, 15 febr Hilversum Gooiland; 18, 19 febr Bussum 't Spant.

EN VERDER DE SPOOKTREIN, 14 febr Zwolle Odeon, 15 febr Amstelveen Cultureel Centrum, 18 febr Hilversum Gooiland, 19 febr Utrecht Stadsschouwburg, 20 febr Oss De Lievekamp. NIET ZEIKEN, GEWOON DOEN, 14 febr Zoetermeer Stadstheater, 15 febr Barendrecht Het Kruispunt. AFGERAGD, 15 febr Dordrecht Kunstmin, 18 febr IJmuiden/Velsen Stadsschouwburg, 19 febr Winschoten De Klinker, 20 febr Veghel De Blauwe Kei.