Voorkeur; Muziek

KINDERINSTRUMENTEN

Nieuwe, door kinderen ontwikkelde instrumenten worden gedemonstreerd en gejureerd op een vrij toegankelijke bijeenkomst op 16 febr 14u in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Het mondriment, de 20 meter lange maxi-dwarsfluit, de effetor type Otto, de vrolijke vioolbel, de pytachord en de fluitoliofant worden gekeurd door Cor Bakker, Han Reiziger, Quirine Viersen, Chiel Meijering, Brian Pollard, Jan Jaap Haspels en Eva Kingma. Het evenement wordt georganiseerd door de vereniging Entrée, die jongeren in contact brengt met klassieke muziek.

HENRY BRANT

De wereldpremière van Destination unknown voor fluit en verborgen harp van Henry Brant gaat 17 febr 20u15 in een Amerikaans-Nederlands concert in de Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91 Amsterdam. Verder op het programma muziek van Cowell, Copland, Ford, Bowles, Altena en Van Norden door Ernestine Stoop, Marijke van Kooten, Eleonore Pameijer, Franms van Ruith en Tomoko Mukayama.

SLAGWERK/SAXOFOON

De Slagwerkgroep Den Haag en het Aurelia Saxofoonkwartet spelen werk van Sofia Goebaidoelina, Edison Denisov, Sander Germanus, Peter Adriaansz en Gerard Brophy. 20 febr 20u30 De Unie Rotterdam; 27 febr 20u15 Schouwburg Tilburg; 28 febr 20u30 Theater Romein Leeuwarden; 4 maart 20u30 Paradiso Amsterdam.

MARIAVESPERS

Met een Monteverdi-dag viert de stichting Koorprojecten Rotterdam op 16 febr het tienjarig bestaan. De dag begint 9u30 in de Steigerkerk aan het Hang in Rotterdam met gregoriaanse gezangen; 10u30: de mis In illo tempore; in de Laurenskerk: 12u30 het oratorium Jephta van Carissimi; 16u Monteverdi's Mariavespers; Steigerkerk 20u15: completen. De concerten zijn vrij toegankelijk, behalve de Mariavespers (ƒ 27,50; ƒ 25,- in de voorverkoop 010-4523638).

WINTERCONCERT

In de voor kinderen bestemde serie De Vier Jaargetijden van het Nederlands Blazers Ensemble gaat in Paradiso Amsterdam 12 febr 13u30 en 15u het winterconcert, over snaren èn Vivaldi. Res.: 020-6211211.

NUEVA MANTECA & CLAUDIO RODITI

De gelouterde Braziliaanse trompettist Claudio Roditi strooit extra peper in de kont van het Afro-Cubaanse jazzoctet Nueva Manteca. 13 feb Dr. A Philipszaal Den Haag, 14 feb Vredenburg Utrecht, 15 feb Centrum v/d Kunsten Roermond, 16 feb Tropeninstituut Amsterdam.

ART FARMER & CHARLES McPHERSON

Het trio van pianist Rein de Graaff presenteert opnieuw twee kleine legenden uit de bebopgeschiedenis: de lyrische trompettist en bugelspeler Art Farmer (68) en altsaxofonist Charles McPherson (57) een van de grootste talenten uit 'school' van Charlie Parker. 13 feb BIMhuis Amsterdam, 14 feb Oosterpoort Groningen, 15 feb Vredenburg Utrecht, 16 feb De Tobbe Voorburg (16u), 17 feb Dizzy Rotterdam.

DONOVAN

Al die mooie idealen, wat koop je ervoor als je dertig jaar later in het voorprogramma van Suzanne Vega wordt weggestopt? Op zijn nieuwe cd 'Sutras' is Donovan Leitch er niet minder zweverig om. 13 febr Paradiso bovenzaaltje, Amsterdam.

BLACK CROWES

Muzikale nazaten van The Allman Brothers zetten de ramen open en laten zo nu en dan een zuchtje funk of country binnenwaaien. 15 en 16 febr Paradiso, Amsterdam (uitverkocht).

PHISH

Net als de onbespoten ijsfabrikanten Ben & Jerry komt Phish uit Vermont, waar 'jamsessies' dagelijks op het menu staan en waar de hippiegedachte van The Grateful Dead nog zodanig leeft dat een drumsolo er langer duurt dan een heel optreden van de Raggende Manne. De marathon-optredens van Phish trekken voornamelijk Amerikanen. Ook in Amsterdam, waar de intercontinentale voorverkoop per credit card-hotline plaatsvond. 17 febr Paradiso, Amsterdam.

MOTÖRHEAD

De altijd bergopwaarts schreeuwende Lemmy Kilmister is pas tevreden als de vuilnisbakkenmetal van Motörhead het laatse is wat we gehoord hebben. Ooit werd op het laatse moment een optreden afgezegd, omdat hij het podium net iets te klein vond. Vandaar dat Motörhead nu alleen nog maar terecht kan op het enorme plankier van De Oosterpoort, Groningen (18 febr).