Voorkeur; Galerie

WAT AF IS, IS NIET GEMAAKT Kunstcriticus en curator Mark Kremer vroeg voor zijn tentoonstelling 'Wat af is, is niet gemaakt' aan 25 kunstenaars een werk uit te kiezen dat 'een opmerkelijke wending in hun oeuvre weerspiegelt'. Een lastige vraag, die wel een gevarieerde tentoonstelling heeft opgeleverd. Met o.a. Aernout Mik, Job Koelewijn, Mirjam de Zeeuw, Renée Kool, Jan van de Pavert, Eran Schaerf en Berend Strik. Boorstraat 107, Utrecht. T/m 3 maart. Wo t/m zo 13.30-17.30u. Op 14, 15, 18 t/m 23 en 25 t/m 27 feb tevens van 19.30-23u.

CHRISTIAAN ZWANIKKEN Alsof de toeschouwer in The Adams Family terecht is gekomen: zo zien de werken van de Nederlandse kunstenaar Christiaan Zwanikken er uit. Zwanikken wekt dode dieren weer tot leven door ze aan ingewikkelde machinerieën te verbinden. Zo gaan vogelbekken happen naar de toeschouwer, en draait het schijnbaar dode hert dat als een jachttrofee aan de muur hangt stiekem met zijn rechteroor. Te zien in: Het Glazen Huis, Amstelpark, Amsterdam. Dag. 9-17u. Ook in: The Second, Time Based Art from the Netherlands, Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, Amsterdam.

GÁBOR ROSKÓ De van origine Hongaarse Galerie Zichy presenteert in Leiden onder de titel 'Plantenleven, geheimzinnig?' recente aquarellen en tekeningen van de zeer eigenzinnige kunstenaar Gábor Roskó, een Hongaar die geruime tijd in Nederland werkte. Zijn bladen hebben een hoog surrealistisch gehalte, zoals ook te zien is in het boek '50 drawings', dat de organiserende stichting Européer net heeft uitgegeven. Galerie Zichy, Steenstraat 7, Leiden.T/m 13/3, wo. t/m vr. 13-18 uur, za. 13-17 uur.

EN VERDER In Den Haag: de Prix Nouvelles Images, een prijs voor kunstenaars onder de dertig, met o.a. Lars Arrhenius, Marc Nagtzaam, Mathilde ter Heijne, en Edwin Zwakman. Bij De Appel in Amsterdam t/m 16 mrt beelden en installaties van Mark Manders, t/m 8 maart foto's van Ine Lamers bij Reuten galerie en houten mensfiguren van de Duitser Stephan Balkenhol bij Galerie Akinci, bij Galerie Fons Welters t/m 2 mrt beelden van Tom Claassen. Bij Galerie Paul Andriesse t/m 15 maart: (Be)kleding, met o.a. Antonietta Peeters, Dries van Nooten, Angus Fairhurst en Marlene Dumas. Nieuw werk van JCJ Vanderheyden t/m 23 feb bij Galerie Tanya Rumpff in Haarlem; in de MK-expositieruimte in Rotterdam Trapdoor; In de Begane Grond Utrecht t/m 23 feb de groepstentoonstelling Heb ik wat van je aan soms met o.a. Mathilde ter Heijne, Han Hoogerbrugge, Twan Janssen en Bastienne Kramer.