Voorkeur; Films

MICROCOSMOS, LE PEUPLE DE L'HERBE Twee Franse amateurbiologen, Claude Nuridsany en Marie Pérennou, construeerden een weilandschap in de schuur van hun huis in de Aveyron en filmden met een 35-millimetercamera parende slakken, vechtende mieren, ritsende rupsen, en een Sisyphus-kever in de weer met een bal mest. De verbluffende beelden maken duidelijk dat je voor een superieure spektakelfilm geen dinosaurussen nodig hebt. In 12 theaters.

O AMOR NATURAL Bejaarde inwoners van Rio de Janeiro lezen erotische gedichten van Carlos Drummond de Andrade (1902-1987) en vertellen over hun eigen seksuele ervaringen in een discrete, authentieke, geestige en ontwapenende documentaire van Heddy Honigmann, die bedrieglijk eenvoudig oogt. Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Cinecenter.

BREAKING THE WAVES Passie verpakt als heiligenleven, dat is het drie uur durend melodrama van Lars von Trier dat alle emoties de vrije teugel geeft. In een bar dorpje aan de Schotse noordkust offert een jonge vrouw zich op voor haar doodzieke geliefde. Met Emily Watson als wereldvreemde heldin die sympathie, ja zelfs liefde afdwingt. Amsterdam: Alhambra, Filmtheater Desmet. Breda: Chassée Cinema's. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

CHACUN CHERCHE SON CHAT De derde speelfilm van Cédric Klapisch is zowel een mooi staaltje Franse relatiekomedie, als een subtiele verkenning van het dorpse karakter van de grote stad. Garance Clavel is overrompelend mooi als de bleue visagiste die op zoek naar haar weggelopen kat uiteindelijk de liefde vindt. Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Bioscoop 'Concerthuis', Filmtheater Liga '68.

EVITA Veertigduizend figuranten gebruikte Alan Parker voor zijn verfilming van de twintig jaar oude musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Het geromantiseerde en geheel gezongen levensverhaal van de Argentijnse First Lady Eva Perón werd een filmisch ballet vol aansprekende bijnakitsch, met een wervelende hoofdrol van Madonna en een aantal memorabele melodieën. In meer dan 19 theaters.

FARGO Op ware gebeurtenissen gebaseerde geestige morele vertelling van de broers Joel en Ethan Coen over de nuchtere strijd van een hoogzwangere politiechef (Frances McDormand) die op het besneeuwde platteland van Minnesota sullige, maar bloedgevaarlijke criminelen met gezond verstand ontmaskert. Amsterdam: The Movies. Groningen: Bioscoop 'Concerthuis', Filmtheater Liga '68. Maastricht: Filmtheater Lumière. Utrecht: Springhaver Theater.

JAMES AND THE GIANT PEACH Verfilming van eerste kinderboek van Roald Dahl door Henry Selick combineert speelfilm met driedimensionale animatie en is een lust voor het oog. Na het overlijden van zijn ouders ontsnapt James aan zijn bevoogdende tantes en hun wrede behandeling door in een reusachtige perzik naar New York te vliegen. Surrealisme voor de kinderen in een vrij-associatief verhaal over mooie herinneringen en het belang van een gevarieerde vriendenkring. Breda: Chassée Cinema's.

THE HUNCHBACK OF NOTRE DAME Vrije tekenfilmbewerking van de Disneystudio's van Victor Hugo's roman uit 1831 kent een jonge, mismaakte en ontwapenende klokkenluider, die niet door zelfhaat wordt gekweld, maar zich redelijk staande weet te houden. De boodschap is speciaal gericht op kinderen uit onze zo op uiterlijkheden gefixeerde cultuur, maar de film is vooral ook voor cinefielen, die beelden uit de film met Charles Laughton (1939) zullen herkennen. In meer dan 30 theaters.

THE PORTRAIT OF A LADY Hyperintelligente, vaak te subtiele verfilming door de Nieuw-Zeelandse Jane Campion van Henry James' gelijknamige roman uit 1881 over een jonge Amerikaanse (Nicole Kidman) in Europa voor wie de wereld aan haar voeten ligt, en die zich toch laat strikken en ruïneren. Bombardement van hoogwaardige en zware scènes beneemt de kijker soms de adem. In meer dan 14 theaters.

SECRETS AND LIES De Gouden Palm-winnaar van 1996 is een subliem opgebouwd en psychologisch overtuigend drama over uit elkaar gegroeide familieleden en een adoptiedochter die wil weten wie haar biologische moeder is. Sentiment wordt niet geschuwd, scenario en acteursregie verdienen bewondering. Mooie hoofdrol van de ook in Cannes gelauwerde Brenda Blethyn. In meer dan 14 theaters.

EN VERDER Lang Leve De Koningin, Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Il Postino, Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K. Groningen: Camera. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Utrecht: City Theater / Movies. Shine,Den Haag: Babylon. Amsterdam: Alfa, Kriterion Theater/Studio K, The Movies. Enschede: Alhambra. Groningen: Camera. Maastricht: Palace. Rotterdam: Pathé Schouwburgplein. Utrecht: City Theater / Movies. Trees Lounge, Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Cinecenter, Filmtheater Rialto. Breda: Chassée Cinema's. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.