Universiteit wil van blootblad geld zien

UTRECHT, 13 FEBR. Rectificatie en vijftigduizend gulden smartegeld. Dat eiste in kort geding de Universiteit van Utrecht (UU) van Penthouse gisteren voor de Utrechtse rechtbank. Penthouse-journalist G. van Aartsen schreef in het laatste nummer van het blootblad dat de aan de Universiteit van Utrecht werkend sociaal psycholoog T. Sandfort, verbonden aan de werkgroep homostudies, “onder het mom van wetenschap sex met kinderen verdedigt en propageert”.

De universiteit wil de rectificatie net zo groot aangekondigd zien als de beschuldigingen op de omslag van het februarinummer van het tijdschrift.

Van Aartsen schrijft dat hij het “uiterst vreemd” vindt dat een 'gerespecteerd' wetenschapper zijn artikelen heeft laten uitgeven bij PAN/Spartacus, “waarvan de eigenaar”, volgens Van Aartsen “kinderen verhandelt, verkracht en vermoordt”.

Volgens de raadsman van de universiteit, A. Th. de Walle, blijkt in geen van Sandforts publicaties dat hij aanzet tot pedofilie. De Walle omschrijft Sandfort als “een gerenomeerd wetenschapper die het effect van seksueel misbruik op kinderen onderzoekt. Publicaties als die van Penthouse maken het voor hem bijna onmogelijk om zijn werk nog te doen, vandaar de schadevergoeding”, aldus De Walle.

Penthouse stelt dat er sprake is van “een opiniërend artikel dat geen onjuistheden bevat”, zei raadsman G. H. Gispen gisteren. “De journalist heeft zijn mening geventileerd over het feit dat Sandfort zich in alle publicaties achter de pedofielen schaart. Penthouse beroept zich simpelweg op de vrijheid van meningsuiting”, aldus de raadsman.

Sandfort publiceerde in de jaren tachtig zijn onderzoeksresultaten over pedofilie. Hij concludeerde onder meer dat pedofilie niet altijd op één lijn mag worden gezet met seksueel misbruik.

In de actualiteitenrubriek 2 Vandaag betichtte Van Aartsen Santfort er onlangs ook al van betrokken te zijn bij de pedofielenwereld. Die beweringen moesten later worden gerectificeerd. Uitspraak op dinsdag 25 februari.