Taalrespect

In het NRC HANDELSBLAD van 5 februari schrijft Beatrijs Ritsema, nota bene in een column onder de titel 'Taalrespect': “De vierde naamval wordt vaak tot eerste gebombardeerd (hun hebben).” Ter informatie van Ritsema: de verbuiging 'hun' van het persoonlijk voornaamwoord 'zij' wordt in ABN slechts gebruikt als meewerkend voorwerp en is de derde naamval.

In hetzelfde stukje trof ik de volgende wanzin aan: “...vanzelfsprekend is het nodig dat kinderen de standaardtaal leren (want kansen op de arbeidsmarkt),...”. Toe maar, een nevengeschikte 'zin' tussen haakjes en zonder persoonsvorm. Taalrespect?

Vier dagen later viel ik weer van mijn stoel, nu door de doorgaans onvolprezen Max Pam in zijn stukje 'Sirene III'. De naam van de Trojaanse held en verre stamvader van Rome luidt Aeneas en niet Aeneïs, zoals consequent wordt volgehouden; de laatste naam (ook zonder trema) is de titel van Vergilius' heldendicht over Aeneas' lotgevallen. Het is moeilijk voor te stellen dat dit langs enige kwaliteitscontrole is gekomen.

    • P.G.J. Bussink