SPAANSE DEKSELTJES

In Spanje werd om de inhoud tegen vliegen te beschermen tapa op het glas gelegd. Die tapa kon een stuk brood of plak worst of ham zijn. Tegenwoordig wordt met een tapa, dat letterlijk vertaald onder andere schotel of deksel betekent, het gerecht bedoeld dat óp een schoteltje ligt. Vandaag het eerste recept voor een Spaanse tapa: Olijven met ansjovis en knoflook.

200 grote groene olijven zonder pit

4 tenen knoflook

6 ansjovisfilets

1/2 theelepel venkelzaad

1/2 theelepel rozemarijn

1/2 theelepel oregano

2 eetlepels witte wijnazijn

Geef de olijven en de ontvelde tenen knoflook een klap met de platte kant van een hakmes. Leg olijven en knoflook in een schone glazen pot. Doe de ansjovis, kruiden en azijn erbij. Vul de pot met water. Sluit de pot goed af en schud de inhoud door elkaar. Laat de inhoud enkele dagen marineren. Laat de vloeistof weglopen en leg de inhoud in een bakje.

    • Anne Scheepmaker