Shell splitst aandelen in verhouding 1:4, koers direct omhoog

DEN HAAG, 13 FEBR. De aandelen van de Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij (Koninklijke Olie), die genoteerd is aan de Amsterdamse effectenbeurs, worden in vieren gesplitst. Dit is vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers van de Nederlands-Britse oliemaatschappij Koninklijke/Shell-groep over het afgelopen jaar.

Door de aandelensplitsing wordt de verhandelbaarheid van het aandeel Koninklijke Olie vergroot, met in de praktijk veelal het gevolg dat de koers stijgt. De koers van Koninklijke Olie noteerde vanmiddag 347,90 gulden, na een slot gisteren van 335,80.

Beleggers en analisten speculeren al geruime tijd over een splitsing van het aandeel, dat de laatste vijf jaar fors in waarde is gestegen. “Als je kijkt naar de waarde van ons aandeel op de beurzen in Amsterdam en New York, dan zie dat ons aandeel behoorlijk boven de rest uitsteekt”, zei president-directeur C. Herkströter vanmiddag.

Het aandeel Koninklijke Olie met een nominale waarde van vijf gulden wordt opgesplitst in vier aandelen met elk een waarde van 1,25 gulden. De hoeveelheid uitstaande aandelen wordt hiermee viermaal zo groot, maar de waarde van het aandelenkapitaal blijft gelijk. De Koninklijke Nederlandsche Petroleum Maatschappij, kortweg Koninklijke Olie, is voor 60 procent eigenaar van Koninklijke/Shell-groep. De overige 40 procent is eigendom van het Britse Shell Transport & Trading.

Exclusief bijzondere posten (onder andere een voorziening voor herstructurering van de raffinagesector in Europa) en exclusief voorraadeffecten was Shells kwartaalwinst 1,364 miljard pond, een stijging van 60 procent vergeleken met de laatste drie maanden van 1995.

Door de hoge olieprijzen, maar ook door kostenverlaging en een hogere olieproduktie en aardgasafzet buiten de Verenigde Staten steeg de winst in de sector exploratie en produktie. Ook in de raffinage en verkoop van oliebrandstoffen steeg de winst aanzienlijk. Dat effect werd echter afgezwakt door lagere marges op de raffinage. De chemiesector van Shell deed het in 1996 minder goed, met een winst van 762 miljoen pond sterling, een daling van dertig procent.

De oliemaatschappij heeft voor dit jaar investeringen gepland ter grootte van 8,2 miljard pond. De investeringen in Nederland zijn vorig jaar licht gedaald van 2,24 miljard gulden tot 2,06 miljard gulden. De aardgasproduktie steeg in Nederland fors: van 56,9 miljard kubieke meter tot 67,1 miljard. Het aantal personeelsleden van Shell Nederland is gedaald van 12.328 tot 11.040.