Shell-concern boekt recordwinst, splitst aandelen

DEN HAAG, 13 FEBR. De winst van de Koninklijke/ Shell Groep is vorig jaar met dertig procent toegenomen tot 5,691 miljard pond sterling (14,959 miljard gulden). Dat is het hoogste resultaat dat de oliemaatschappij ooit heeft behaald. Het concern maakte vanmorgen bekend een splitsing van de aandelen door te voeren, omdat de koers de laatste tijd sterk gestegen is.

Aandelen in de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij, de Nederlandse houdstermaatschappij, worden opgesplitst in vier nieuwe aandelen.

Zonder voorraadeffecten bereikte de Koninklijke/ Shell Groep een winst van 5,303 miljard pond (13,928 miljard gulden). Dat is een stijging van 27 procent vergeleken met 1995. In deze laatste cijfers is het effect van de sterk gestegen olieprijzen in 1996 op de voorraden van Shell niet meegeteld. Daarom geven ze een reëler beeld van de resultaten. Ook geeft het winstcijfer in de Britse valuta een exacter beeld dan de omrekening in guldens, omdat het pond sterling vorig jaar sterk in waarde is gestegen.

President-directeur drs. C. Herkströter sprak vanochtend bij de presentatie van de cijfers van 'een heel goed resultaat, waar we natuurlijk erg blij mee zijn'. Hij constateerde met genoegen dat het rendement op het geïnvesteerd vermogen van Shell, dat de afgelopen jaren volgens de directie te laag was en achterliep bij concurrenten, vorig jaar is gestegen van 10,6 procent tot 13,2 procent. Dat is boven de rendementseis van 12 procent die de top van het concern zich twee jaar geleden ten doel heeft gesteld.

In het vierde kwartaal van 1996 boekte Shell een winst van 1,436 miljard pond sterling, een stijging met 87 procent, vergeleken met dezelfde periode in 1995. Exclusief de voorraadeffecten verdubbelde de winst in het vierde kwartaal: 1,289 miljard pond tegen 602 miljoen pond in de laatste drie maanden van 1995.

Exclusief bijzondere posten (onder andere een voorziening voor herstructurering van de raffinagesector in Europa) en exclusief voorraadeffecten was de kwartaalwinst 1,364 miljard pond, een stijging van 60 procent vergeleken met de laatste drie maanden van 1995.

De koers van de aandelen Koninklijke Olie schoot vanmorgen omhoog na het bekend worden van het resultaat.

Ook de melding dat de aandelen worden gesplitst droeg bij aan de koersstijging. Tegen het middaguur noteerde het aandeel Koninklijke 348,30 gulden, tegen een slot van 335,80 gulden gisteren. De koersstijging leidde vanmorgen op het Damrak tot een nieuw record voor de AEX-aandelenindex. Het dividend wordt voorgesteld op 10,55 gulden per aandeel, tegen een dividend van 9,50 gulden over 1995.