Politieman vermoord in roerige stad Vlorë

TIRANA, 13 FEBR. In de Albanese havenstad Vlorë is gisteravond een politieman doodgeschoten. Hij is het vierde slachtoffer van de al tien dagen durende onrust in de stad. Ook gisteren werd in Vlorë weer gedemonstreerd door mensen die hun laatste spaargeld zijn kwijtgeraakt door het faillissement van het dubieuze investeringsfonds Gjallica.

De politieman werd vanuit een auto doodgeschoten toen hij na zijn werk thuiskwam. Volgens de dinsdag benoemde nieuwe politiechef van de stad was hij chef van de politie-afdeling die “plaatsen van speciaal belang” moet bewaken. Daarmee wordt vermoedelijk de haven van Vlorë bedoeld.

De man zou niet betrokken zijn geweest bij de botsingen tussen de politie en betogers eerder deze week. Het motief voor de moord kan met de onrust samenhangen, maar het kan ook om een afrekening gaan.

Eerder gistreren kwam het in Vlorë opnieuw tot een demonstratie van gedupeerde spaarders. Meer dan vijfduizend demonstranten juichten politici van de oppositie toe toen die in toespraken uiteenzetten dat hun partijen een akkoord met vakbonden hebben gesloten om het aftreden van de regering van premier Aleksander Meksi te bewerkstelligen. (Reuter, AFP, AP)